HALLE - Paasaffiche is op komst

C21

HALLE - Paasaffiche is op komst

Editiepajot_halle_neef_foto_merckx
Fotyo © Felix Merckx
 

Om te weten wie dit jaar op de paasaffiche staat zal men nog moeten wachten tot vrijdag 1 maart. Dan onthult uitgever Jan Neef zijn geheim tijdens een avondvullend programma in de zaal De Kring in Lembeek.

Deze poster wordt reeds voor de 26ste  keer door Jan Neef uitgegeven en dit naar aanleiding van de soldatenommegang die op paasmaandag in Lembeek uittrekt ter ere van Sint-Veroon, de patroonheilige van Lembeek. Zijn eerste affiche die hij als drukker maakte was de reproductie van een schilderij van Colruyt die de kasdragers voorstelden. Zij werd gedrukt op 300 exemplaren.

 Jan Neef: “Niet iedereen in Lembeek was tevreden met mijn initiatief. Sommigen waren zelfs gechoqueerd dat de affiche van Fil Severs die hij gemaakt had voor de soldatenommegang verdween. Toch hing mijn affiche hier en daar al voor het venster, en dat was een aanzet dat ik verder moest doen. Dezelfde affiche heb ik in 2001 herdrukt omdat er veel vraag naar was. Rond Pasen hangt nu bijna voor het venster van alle huizen in Lembeek een affiche en dat doet me toch wat”.
 De affiche is dan een eigen leven beginnen te lijden. Zo ver dat er nu jaarlijks 2.500 (2.000 gewone en 500 geplastifieerde) affiches gedrukt worden. Telkenjare staat er iemand anders op de affiche. Sommige mensen vinden dat de keuze van Jan nietaltijd  op de juiste man viel.
 Jan Neef: “Ik heb al meegemaakt dat de foto op de affiche vervangen wordt door een andere foto of dat hij gewoon weggeknipt wordt. Dat gaat voor mij te ver en ik ga dat dan ook zeggen bij de personen die een vervormde affiche voor hun venster hangen”
 Het gaat ook zo ver dat ze in sommige zaken gewoon te koop aangeboden worden en dit niettegenstaande ze gratis uitgedeeld worden. Wie op de affiche staat is steeds een groot geheim tot de laatste minuut bewaard blijft. Zelfs zijn naaste medewerkers weten niet wie er zal opstaan.
De poster-affiche is intussen een gegeerd verzamelobject geworden. Zelfs van over de landsgrenzen komen er bij Jan Neef aanvragen toe voor het opsturen van een paasaffiche.
Dat is ongetwijfeld te danken aan de kwaliteit van de poster, die gratis wordt uitgedeeld.
Wat wil Jan Neef met het uitgeven van deze poster-affiche bereiken?
"Mijn bedoeling is uiteraard het Lembeekse paasgebeuren, nog de enige soldatenommegang in Vlaanderen verder te promoten en dit over het ganse land".
Avondvullend
De poster-affiche wordt op vrijdag 1 maart om 20 uur voorgesteld tijdens een avondvullend programma in de zaal De Kring in Lembeek.  Wat aanvankelijk een bijeenkomst was voor de pers en enkele genodigden is nu uitgegroeid tot iets groots in Lembeek. Dit jaar is het moto ‘25bis’. In een typische Lembeekse sfeer wordt er dans, muziek en toneel gebracht. Ook over de inhoud laat Jan Neef niet veel los. Uit goed ingelichte bron weten wij dat er zeker een optreden van Jan Vankeerberghen bij is, samen met balletgroep Ballerino en een optreden van een zeer gekende Vlaamse charmezanger.
Nieuw dit jaar is dat er om 18 uur een happy hour is. Daarvoor komt Burt Blanca nog eens naar Lembeek. In vroegere jaren was deze rocker bijna maandelijks aanwezig in ‘den Empereur’ Dit jaar komen zelfs 10 Duitse families naar Lembeek voor zijn optreden.
Ook de groep ‘Lembeik Bauve’ mag niet ontbreken. Alle jaren maken zij naar aanleiding van de soldatemommegang een liedje. Dit jaar worden het er zelfs twee: één in het Lembeiks en één in het ABN, zodat het ook buiten Lembeek kan gespeeld worden. Er bestaan ook plannen om een medley te maken van alle Lembeekse nummers die ze al gebracht hebben.
Naar de voorstelling van de affiche wordt in Lembeek reikhalzend uitgekeken. Zowat vierhonderd mensen staan te drummen om een ingangskaart te bemachtigen. Kaarten aan 10 euro zijn te bekomen in de café’s van Lembeek
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 feb 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 27 sep 2024

archief