Orgelmuziek van HALSE musicus Charles De Koster eerste maal op CD

Orgelmuziek van HALSE musicus Charles De Koster eerste maal op CD

Editiepajot_halle_orgel
EP

De Halse musicus en oud-organist van de St.-Martinusbasiliek Charles De Koster (1885-1939) liet een schat aan muziek na. Tussen deze muziek is ook een aantal orgelwerken te vinden. Het zijn composities die haast zelden of nooit worden uitgevoerd, laat staan ooit opgenomen. Organist Stijn Hanssens bracht hierin verandering en legde drie werken van Charles De Koster op CD vast.

Het gaat over: "Prière en La" en "Prière en Mi" (beiden uitgegeven in de bundel "Les Maîtres Contemporains de l’Orgue") en het onuitgegeven "Allegro Symphonique". Het manuscript van dit laatste werk werd pas in 2008 ontdekt en is in het bezit van de Halse VZW Servais.
Het idee om deze orgelwerken opnieuw in de kijker te plaatsen is langzaam gegroeid. Het feit dat reeds vele jaren in Halle geen enkel geschikt orgel voor de uitvoering van deze werken voorhanden is, zorgde voor vertraging. Geïnteresseerden konden deze drie orgelcomposities van de Halse toondichter voor het eerst sinds jaren opnieuw beluisteren op 28 april 2013 in de St.-Pieterskerk te Jette. Voor de opname van de werken werd gekozen voor het orgel te Vieusart, een gehucht van Corroy-le-Grand (Waals-Brabant)

De CD waarop de werken van De Koster te horen zijn, kreeg de naam "Van Bever Frères" mee, een verwijzing naar het orgelbouwersatelier dat de broers Adrien (1837-1895) en Salomon (1851-1916) Van Bever in Laken runden. Hun atelier kan gezien worden als één van de belangrijkste Belgische orgelbouwbedrijven van zijn generatie. De instrumenten die ze vervaardigden, worden nog altijd geroemd omwille van hun volle klank en technisch feilloze aanleg. Het bedrijf is steeds in familiehanden gebleven. Sinds 1963 staat het onder leiding van Jean-Pierre Draps die een achterkleinzoon is van Louiza Van Bever, een zus van de twee grondleggers van deze orgelbouwersfamilie.
Ter gelegenheid van dit gouden jubileum (1963-2013) groeide het idee om een opname te maken van vier tot nu toe vrijwel onbekende Van Bever-orgels nl. de instrumenten van Bouvignes-sur-Meuse, Braine-le-Château, Durnal en Viesart. De CD bevat uitsluitend werk van Belgische romantische componisten die op een of andere manier te linken zijn aan de orgelbouwers Van Bever. Naast composities van Charles De Koster komen oa. ook werken van Alphonse Mailly en August De Boeck aan bod.
Stijn Hanssens (°1982) volgde zijn professionele muzikale opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2005 behaalde hij het diploma van "Meester/Master in de Muziek: Orgel" aangevuld met het aggregaatsdiploma. Hij zette zijn studies verder en behaalde in het voorjaar van 2008 met Grootste Onderscheiding het Specialisatiediploma orgel. Hetzelfde jaar werd zijn compositieopleiding met een Meestergraad bekroond. Tot zijn belangrijkste leraars behoren: Luk Bastiaens (orgel), Peter Pieters (orgel en compositie) en Ludo Claesen (contrapunt en fuga). Als organist is hij oa. actief in de St.-Pieterskerk te Jette waar hij het waardevolle Van Bever-orgel uit 1898 bespeelt en hij verleent regelmatig zijn medewerking aan concerten als begeleider of als solist. Tevens is hij redactielid bij het tijdschrift "Orgelkunst". Momenteel doctoreert hij aan de KU Leuven in de uitvoerende kunsten met een onderzoek naar de invloeden en evoluties binnen de Belgische orgelmuziek. Hij is leraar aan de gemeentelijke academies van Dilbeek en Grimbergen en als onderzoeker / assistent verbonden aan het Lemmensinstituut.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 dec 2013
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 15 dec 2018

archief