HALLE - Knotteam aan de slag voor Plan Boommarter

C21

HALLE - Knotteam aan de slag voor Plan Boommarter

Editiepajot_halle_knotwilgen
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_halle_knotwilgen_2
Ingezonden foto's
 

Het knotteam van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, dat zijn 50 vrijwilligers die knotwilgen en andere knotbomen gratis komen knotten in ruil voor het brandhout. Op vijf jaar tijd werden ruim 1200 knotbomen (vooral wilgen) veilig en correct geknot voor een mooier en groener Pajottenland en Zennevallei.

Tijdens de werkzaamheden staat veiligheid uiteraard voorop. Daarom krijgen de knotters jaarlijks een bijscholing. Dit jaar is het thema achterstallig beheer, dat is het knotten van zeer zware knotbomen. De vorming is in Halle omdat ze zich richten op de brede omgeving van het Hallerbos waar Plan Boommarter met partners en inwoners werkt aan bosuitbreiding en natuurverbinding.
Knotbomen zijn de groene sieraden van de streek. Ze vormen een thuishaven voor de Koesterburen: steenuiltjes en andere vogels, insecten en planten. De bomen moeten elke zes tot tien jaar volledig geknot worden, om te verhinderen dat ze openscheuren en afsterven.
Hallerbos, Maasdalbos, Lembeekbos, Berendries en Warande zijn stuk voor stuk ecologische pareltjes maar relatief klein en geïsoleerd. Dat maakt het voor veel dier- en plantensoorten moeilijk om er zich te vestigen en overleven. Plan Boommarter verbindt de natuurgebieden, o.a. via aanleg en onderhoud van knotbomen, om onze Koesterburen grotere overlevingskansen te bieden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 feb 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief