HALLE - Met O.L.V. van HALLE op stap langs de vesten van de stad

C21

HALLE - Met O.L.V. van HALLE op stap langs de vesten van de stad

Editiepajot_halle_1_weg_om_onderscheidingen_1_foto_olaf
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_2_weg_om_onderscheidingen_2_foto_olaf
Foto(s Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_3__weg_om_onderscheidingen_3_foto_olaf
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_4_weg_om_onderscheidingen_foto_olaf
Foto Olaf
 

De traditionele bidprocessie in Halle, de eerste zondag van september, werd dit jaar vervangen door de kleine Weg Om. Met deze verandering wil de Broederschap van O.L.V van Halle    dat er naast Pinksteren ook doorheen het jaar Onze-Lieve-Vrouw van Halle zichtbaarder gemaakt wordt in het stadsbeeld van Halle en zo de band tussen de inwoners van de stad en Onze-Lieve-Vrouw te verstevigen.

Na de mis van 10 uur werd het beeld langs de Vesten van Halle gedragen. Na de heropleving van het feest van Kermis t’ Halle door de reuzen van de Confrérie van de Vaantjesboer, zorgt de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw met de actieve promotie en conceptwijziging van de kleine Weg Om ook voor een heropleving van de Mariale betekenis van de eerste zondag van september naar het bredere publiek.
Met deze naam verwijst de Broederschap zeer expliciet naar dè Weg Om, de grote Middeleeuwse processieweg, rondom de stad. De ‘Weg Om doen’ is een begrip in Halle en jaarlijks leggen heel wat Hallenaren alleen, met familie, vrienden of in groep met de parochie deze weg af langsheen de verschillende kapellen. De Weg Om ontstond in de Middeleeuwen als processieweg toen de toenmalige geprivilegieerde Broederschappen kapellen ter hunner en Maria’s ere bouwden op de processieweg.
Met de Weg Om droegen de Hallenaren het beeld van Onze-Lieve-Vrouw rond de stad om haar gunst te bekomen op persoonlijk vlak en in de hoop op of als dank voor een goede oogst. Daarnaast bestond er ook een kortere processieweg over de vestingen van de stad specifiek om Maria’s bescherming over de stad en haar inwoners te bekomen. Het is deze historische draad die ze met de Broederschap terug opnemen. Vermits het een kortere weg is die deels langs de vestingen loopt, hebben ze hem tot de kleine Weg Om gedoopt.
Het doel van de kleine Weg Om is om naast Pinksteren ook doorheen het jaar Onze-Lieve-Vrouw van Halle zichtbaarder maken in het stadsbeeld van Halle en zo de band tussen de inwoners van de stad en Onze-Lieve-Vrouw te verstevigen. Het is géén kijk-processie, maar een Weg Om om actief aan deel te nemen en te tonen dat men fier is op onze Lievevrouw en haar betekenis voor Halle. Na de heropleving van het feest van Kermis t’ Halle door de reuzen van de Confrérie van de Vaantjesboer, zorgt de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw met de actieve promotie en conceptwijziging van de kleine Weg Om ook voor een heropleving van de Mariale betekenis van de eerste zondag van september naar het bredere publiek. De processie gaat door in de voormiddag en de reuzenstoet in de namiddag.
Een receptie in het O.L.V. Centrum besloot deze kleine Weg Om. Intussen is het een traditie geworden om op de eerste zondag van september samen te komen als start van het nieuwe werkjaar van Broederschap van onze lieve vrouw van Halle.
Voorzitter Johan Vencken: “Dat nieuwe werkjaar staat in het teken van de eerstkomende Mariaprocessie met pinksteren 2016. Maar we kijken ook al vooruit naar het jaar daarna, 2017, want dat is de start van het Jubeljaar 750 jaar Halle Mariastad. De ideeen worden stilaan concreet: een historische evocatie; een fototentoonstelling over de processie van de voorbije 50 jaaren   lezingen of voordrachten over de geschiedenis van ons Mariaoord; een vernieuwde verbroedering met de Madonna di Hal in Murazzano en misschien nog andere plaatsen waar OLV Halle een kapel heeft of vereerd wordt. En uiteraard niet te vergeten in 2018 een grote Jubelprocessie waarop we hopelijk ons Koningspaar voor mogen verwelkomen. We willen met het Jubeljaar niet alleen 750 jaar Maria in Halle vieren, maar tegelijk ook onze broederschap en het team achter de bedevaart en processie verzekeren voor de toekomst. Alleen door zelf te denken en vooral te werken aan onze opvolging kunnen we er voor zorgen dat de prachtige traditie van ons bedevaartsoord kan blijven bestaan. We beginnen dus ook daadwerkelijk te werken aan onze opvolging. Ook voor mijn rol als voorzitter van de Broederschap kijk ik uit naar een opvolger, want het roer houden van 4 grote organisaties in Halle en Vlaanderen wordt ook voor mij eerlijk gezegd zwaar en moeilijk te combineren met een voltijdse baan als zelfstandig ondernemer. Het wordt moeilijk om me te blijven vierendelen. Maar wees gerust, voorlopig doen ik nog wel eventjes verder”.
Mensen die er voor zorgden dat de Mariaprocessie bleef bestaan kregen een erediploma. Dat waren: Libert Theunckens, Louis Theunckens, Myriam Renaux, wijlen Patrick Debroyer (An Cornelis, zijn echtgenote en Liliane Debroyer, zijn moeder haalden de diploma's af), William D'hose, Marcel Fierens en wijkgemeenschap Wolvendries
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2015
Felix Merckx
Felix Merckx en foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief