N-Va wil een sociaal restaurant in HALLE

C21

N-Va wil een sociaal restaurant in HALLE

Conny_roekens_
Een sociaal restaurant is wenselijk.
 
Editiepajot_halle_sociaal_restaurant
EP

Ook al scoort Halle volgens Conny Roekens niet slecht wat betreft sociale economie, toch mag het stadsbestuur gerust een tandje bijsteken. Roekens ziet nog mogelijkheden. Zo wordt er gedacht aan een sociaal restaurant.

“Het is belangrijk dat onze stad in samenwerking met OCMW en verschillende organisaties in de zorgsector initiatieven ontwikkelt die integratie bevorderen. Halle had vroeger reeds een sociaal restaurant en dat was een groot succes”, zegt Conny Roekens.
Ze verwijst hiermee naar het sociaal restaurant Comida Deliciosa dat ondanks het succes Halle verliet. Dit mooi initiatief kan je nu vinden in Vilvoorde onder de naam MikstOrant, een project van Groep INTRO vzw/Vlaams Brabant.
Volgens Roekens beschikt de stad Halle niet alleen over voldoende deskundig personeel om dit project op te starten en te begeleiden, Halle heeft met de cafetaria van cultuurzaal ’t Vondel ook een goede locatie op overschot.
“Aangezien de stad er maar niet in slaagt een uitbater te vinden voor de cafetaria van cultuurzaal ’t Vondel, kan ze de uitbating misschien uit handen geven om langdurig werklozen ervaring te laten opdoen? Er is een professionele keuken aanwezig. De aanwezigheid van een sociaal project binnen een cultuurcafé creëert enorme synergieën en verhoogt de integratie. Een sociaal restaurant is immers meer dan louter een plaats waar je iets kan eten”, zegt Conny Roekens.
Reactie van het stadsbestuur
Het Halse stadsbestuur zet reeds jaren in op sociale economie
Vanuit het lokaal sociaal beleidsplan 2008-2013 engageerde het stadsbestuur zich om de lokale diensteneconomie te ondersteunen en de tewerkstelling van kansengroepen (allochtonen, 50+ers, laaggeschoolden en gehandicapten) te bevorderen. 
In zitting van 22 juni 2010 keurde de gemeenteraad hiertoe het subsidiereglement lokale diensteneconomie voor Halle goed. Gezien Vlaanderen sinds 2010 geen oproepen meer lanceerde, drong de noodzaak zich op tot aanpassing van het subsidiereglement. Dit nieuwe subsidiereglement voor sociale economie werd door de GR van 26/1/2016 goedgekeurd.
De Vlaamse beleidsprioriteiten 2014-2019 benadrukken opnieuw de regierol van de steden en gemeenten op het vlak van sociale economie. De stad Halle heeft ingetekend op de oproep vanuit de Vlaamse overheid en zo subsidie ontvangen voor een intergemeentelijke samenwerking op vlak van sociale economie met Beersel, St. Pieters Leeuw en Dilbeek.
Het Halse stadsbestuur heeft steeds het sociaal restaurant Comida deliciosa financieel ondersteund.
Sluiting sociaal restaurant Comida Deliciosa
Omwille van het nieuwe maatwerkdecreet, dat nu geschorst werd door de Raad van State, wordt heel wat financiering teruggeschroefd van sociale economiebedrijven (WEP+ wordt afgeschaft, SINE niet meer in combinatie met dienstencheques,…). Door de schorsing van het maatwerkdecreet kunnen momenteel zelfs geen nieuwe aanvragen tot maatwerkbedrijf meer aangevraagd worden en is toeleiding van mensen niet meer mogelijk.
Groep Intro heeft beslist het sociaal restaurant Comida Deliciosa in Halle te sluiten, naast het stopzetten van andere tewerkstellingsprojecten omwille van de verminderde financiering vanuit Vlaanderen. Het sociaal restaurant Mikstorant in Vilvoorde kunnen zij momenteel nog openhouden. Halle kan op de dienstverlening van Miskstorant nog in beperkte mate beroep doen (traiteurdienst, restaurant tijdens wereldmaand,…).
Halle was vragende partij tot behoud van het sociaal restaurant en onderzocht de piste van het cultuurcafé. In 2015 werden de concessievoorwaarden vastgelegd voor het cultuurcentrum en in 2015 werd ook onderzocht of het voor Groep Intro mogelijk was het cultuurcafe uit te baten binnen sociale economie. Schepen Snoeck en de directeur vrije tijd van de stad bezochten in dit kader het project Koek en Ei in Sint-Niklaas.
Het college besliste op 18/12/2015 om de piste voor de uitbating van het cultuucafé open te houden, naast de piste van een zelfstandige uitbater.
Een sociaal restaurant is in combinatie met de dienstverlening die het OCMW al biedt, een zeer waardevolle aanvulling. In de 2 dienstencentra van het OCMW kunnen mensen nu al aan de prijs van iets meer dan 6 euro een volledige maaltijd nuttigen (bestaande uit soep, hoofdschotel, dessert en drank)
Op 25/2/2016 vond een vergadering plaats tussen Groep Intro en het stadsbestuur van Halle (dienst gelijke kansen en onderwijs) waarbij werd aangegeven dat de stad nog steeds interesse heeft in een sociaal restaurant, strijkdienst, maar ook initiatieven waarbij sociale economie en mobiliteit/milieu gecombineerd zou kunnen worden.
Omwille van de afgebouwde financiering door Vlaanderen bood het OCMW aan Groep Intro extra mensen aan in het kader van art. 60 om Bike en Mail de mogelijkheid te bieden de werking verder te zetten.
Inzet van deskundig personeel door de stad
Via de intergemeentelijke samenwerking sociale economie werd er inderdaad een deskundig personeelslid deeltijds aangesteld voor de ondersteuning van sociale economie.
Voor de oprichting van een sociaal restaurant is daarenboven bijkomende personele inzet nodig.
In Mechelen, waar onlangs een sociaal restaurant opende in samenwerking met de stad, wordt naast financiering van voedingskost ook een personeelslid betaald voor de begeleiding van het sociaal restaurant.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2016
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief