Halle is 4 bijzondere inwoners rijker

Halle is 4 bijzondere inwoners rijker

Editiepajot_halle_toren_basiliek_foto_olaf
Waar de deuren open staat is het nest van de slechtvalken. 'Foto Olaf)
 

Op de Sint-Martinusbasiliek werd er op 20 november 2008, in samenspraak met het FIR (Fonds voor Instandhouding van Roofvogels), een nestkast voor slechtvalken met bewakingscamera’s geplaatst in een oculus (ovalen luik in de toren) richting Mariahof. Dat deze nestkast multifunctioneel was wisten we al, net als vorig jaar heeft ze ook dit jaar gefungeerd als kraamkamer.

Net zoals vorig jaar werden er ook dit jaar 4 eieren gelegd. Na een intense broedtaakverdeling tussen pop en man kipten alle 4 de eieren.
De kersverse ouders verdelen nog steeds de taken. Het vrouwtje bewaakt en verwarmt de donsjongen terwijl het mannetje zorgt voor het nodige voedsel. Het mannetje jaagt daarvoor bijna uitsluitend op vogels. De vogels (prooien) worden verscheurd en kleine stukjes vlees worden gevoederd aan de pas geboren pulli. Wanneer de jongen ongeveer drie weken oud zijn en meer en meer bedelen naar voedsel, dan zal het vrouwtje ook op jacht gaan.
Eind jaren zestig raakte in België niet één slechtvalkenei uitgebroed. Het verdwijnen van de slechtvalk kwam onder andere door het gebruik van insecticiden en herbiciden in de landbouw, afvalproducten van industriële gifstoffen, het leggen van vergiftigd lokaas, de jacht, het betalen van afschotpremies, eiroof, het roven van jongen. Dat we in Halle voor het derde jaar op rij jonge slechtvalken mogen verwelkomen danken we aan het jarenlang terugdringen van al deze negatieve invloeden en het voorzien van nestgelegenheden.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2016
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 12 feb 2019
Devogeleer Emile | 08 feb 2019
Devogeleer Emile | 08 feb 2019

archief