HALLE - Mariaprocessie voor de laatste keer in huidige vorm

C21

HALLE - Mariaprocessie voor de laatste keer in huidige vorm

Editiepajot_halle_mariaprocessie_7__foto_merckx
Archief Felix Merckx
 
Wegwijzer_processie
De vernieuwde, omloop. (EP)
 

Op zondag 15 mei 2016 zal de Mariaprocessie terug door de straten van Halle gaan. Een traditie van bijna 750 jaar wordt op deze manier verdergezet.

De processie vertelt in de vorm van een toneelstuk het verhaal van Onze-Lieve-Vrouw van Halle vanaf de schenking tot vandaag; een toneelstuk met meer dan 600 figuranten 30 paarden. De meeste figuranten komen uit Halle zelf. Zo levert de wijkgemeenschap Wolvendries 120 deelnemers. De andere Halse verenigingen zoals de toneelgroep Volharding, Halattraction, de schuttersgilde Sint-Sebastiaan ,Markant, de jeugdbewegingen Chiro en Scouts, … zijn eveneens terug van de partij.
Bellemannen, dansgroepen, muziekkorpsen en vendeliers
Het experiment met de Bellemannen uit de jaargang 2014 werd goed onthaald. Er zullen opnieuw een vijftal bellemannen mee opstappen in de processie. Ze zullen langs het parcours de nodige aankondigingen omroepen en vervangen zo de statische sprekers die vroeger aan de tribunes opgesteld werden.
De dansgroep Nele uit Grembergen en dansgroep Ballerino uit Halle verzorgen een wervelend optreden met dans en muziek. Twee jeugdige trommelkorpsen uit de Chiro en de KSA zorgen voor muzikaal spektakel. Meer traditioneel is de Sint-Rochusfanfare Eizer. Vergeten we onze eigen Halse bazuinblazers en het jeugdkoor Strohalm niet. De IJsezwaaiers uit Overijse en VlagKunst Flago uit Haaltert tonen wat je met een vlag kan doen!
De eregast is Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt. Mgr. Hoogmartens zal voorgaan in de openluchtmis die doorgaat in het Mariahof na de processie.
Laatste processie “oude stijl”
Het beeld van de Onze Lieve Vrouw van Halle werd in 1267 geschonken door de Graven van Henegouwen en Holland. In 2017 zal het dus exact 750 jaar zijn dat het mirakelbeeld in Halle is. De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Halle wil dit vieren met een jubeljaar dat begint op Pinksteren 2017. Het hoogtepunt van dit jubeljaar zal een volledig vernieuwde Mariaprocessie zijn die uitgaat met Pinksteren 2018.
Praktisch
Wegens de werken in de Basiliekstraat te Halle is de omloop aangepast moeten worden. Het parcours is anders dan de vorige edities. De stoet zal vertrekken aan de (A) Leide (vorming) en volgt dan de straten Vondel, Possozplein, Grote Markt, Melkstraat, Beestenmarkt, Volpestraat, Oudstrijdersplein, L. Theunckenstraat, Arkenvest, Parklaan om terug aan te komen aan het Vondel (ontbinding) (B). Het beeld wordt verder gedragen naar de mis in het Mariahof via de Leide, Mgr. Senciestraat, Dekenstraat, Mariahof (C)
De stoet start om 15 uur en zal ongeveer anderhalf uur duren. Er staan tribunes en stoelen opgesteld op het Oudstrijdersplein. De slotviering zal rond 17 uur starten in het Mariahof.
Voor meer info kan u terecht op de website www.mariaprocessie.be van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2016
Felix Merkx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 dec 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 nov 2023
Marc Sluys | 30 nov 2023

archief