World Beer Cup: Brouwerij Boon uit LEMBEEK rijft voor de vijfde maal op rij het goud binnen

C21

World Beer Cup: Brouwerij Boon uit LEMBEEK rijft voor de vijfde maal op rij het goud binnen

Frank_en_jos_boon_klinken_
Frank en Jos Boon klinken met de Oude Geuze Boon Black Label op hun vijfde gouden WBC Award.
 
Pastedgraphic-2
Oude Geuze Boon Black Label 75 cl

Gisteravond werden de winnaars van de World Beer Cup 2016 bekendgemaakt tijdens een awardsceremonie in Boulder (Colorado, USA). Maar liefst 6596 bieren van 1907 brouwerijen uit 55 landen namen aan ’s werelds grootste biercompetitie deel. Brouwerij Boon zorgde voor een nooit eerder geziene prestatie. De lambiekbrouwerij uit het Vlaams-Brabantse Lembeek wist namelijk als enige brouwerij ter wereld vijfmaal op rij een gouden medaille binnen te rijven. De Oude Geuze Boon Black Label werd bekroond met het goud in de categorie ‘Belgian-Style Sour Ale’. De zilveren medaille was voor de Oude Kriek Cuvée René van brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek. Het brons ging naar de Red Angel van Wicked Weed uit Asheville (North Carolina, USA).
De World Beer Cup is de belangrijkste biercompetitie ter wereld en wordt om de twee jaar georganiseerd door de American Brewers Association. Alle bieren worden ‘blind’ geproefd. Traditiegetrouw vernamen de 253 juryleden uit 31 landen pas tijdens de ceremonie welke bieren gewonnen hadden.
In het verleden mocht Frank Boon al heel wat WBC Awards (één bronzen, twee zilveren en vier gouden) mee naar Lembeek nemen. Dat hij dit jaar opnieuw een gouden medaille in de wacht sleept in wat in biermiddens wordt omschreven als de ‘Olympische Spelen van de biersector’, maakt hem dan ook enorm blij: “De concurrentie is bikkelhard geworden. In vergelijking met 1996 is het aantal deelnemende bieren meer dan vertienvoudigd. Van de bijna 6600 bieren die aan de World Beer Cup 2016 deelnamen, waren er 91 uit België afkomstig. Drie Belgische bieren sleepten een medaille in de wacht, waaronder onze Oude Geuze Black Label.”
De Oude Geuze Boon Black Label is een Oude Geuze met een beperkte oplage die gemaakt werd naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de brouwerij. Frank Boon en zijn zoon Jos bottelden deze oude geuze in maart van vorig jaar. Ze gebruikten een topselectie lambiek van 1, 2 en 3 jaar oud uit eikenhouten foeders. De Oude Geuze Boon Black Label is de eerste geuze met 1% lambiek afkomstig van de oude brouwzaal en 99% lambiek uit de nieuwe brouwzaal die in 2013 in gebruik werd genomen. De vergistingsgraad van bijna 100% maakt de Black Label extra droog. Toch smaakt het bier heel volmondig. Het alcoholpercentage bedraagt 7%. Als inspiratie voor het etiket van de Black Label werd het 40 jaar oude ontwerp van het eerste etiket van Oude Geuze Boon gebruikt.
Frank Boon zette in 1975 zijn eerste stappen in de lambiekwereld als geuzesteker. In 1977 nam hij geuzestekerij ‘R. De Vits’ uit Lembeek over. Met de ingebruikname van de eerste brouwzaal in 1989 werd de geuzestekerij een lambiekbrouwerij. Frank Boon brouwde zijn eerste eigen lambiek op 17 oktober 1990. Sindsdien klom de productie van 450 hectoliter in 1990 naar ruim 21.100 hectoliter in 2015. In 2013 werd een gloednieuwe brouwzaal in gebruik genomen. De totale opslagcapaciteit bedraagt op dit moment maar liefst 23.600 hectoliter. Met meer dan 2 miljoen liter lambiek beschikt brouwerij Boon over ‘s werelds grootste lambiekvoorraad op eikenhouten vaten.www.boon.be

Overzicht van de WBC Awards, gewonnen door brouwerij Boon:
2004    Silver Award: Oude Geuze Mariage Parfait
2006    (geen deelname)
2008    Gold Award: Oude Geuze Boon
2010    Gold Award: Geuze Mariage Parfait - Silver Award: Oude Geuze Boon
2012     Gold Award: Oude Geuze Boon
2014     Gold Award: Oude Kriek Boon - Bronze Award: Oude Geuze Boon
2016    Gold Award: Oude Geuze Black Label Boon

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2016
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief