Eerste reuzenhuwelijk in HALLE

Eerste reuzenhuwelijk in HALLE

Editiepajot_hlle_reuzen_1__foto_merckx
Archief Felix Merckx
 

Met het einde van zomervakantie in het verschiet draaien de voorbereidingen voor Kermis t’ Halle 2016 binnen de Confrérie op volle toeren. De Halse reuzengilde versterkte zich met nieuwe jeugdige krachten en legde de laatste hand aan het programma van het feestweekend dat ze dit jaar voor de 9de keer organiseert. Hoogtepunten van dit jaar zijn opnieuw de Halse Dweildag en zowaar een heus Reuzenhuwelijk. Reuzen Romeo Vandenstieweg en Juliette Vandecommerce hernieuwen namelijk hun trouwbelofte op zondag van Kermis t’ Halle.

 Septemberkermis als episch centrum van Kermis t’ Halle

Het weekend wordt uitzonderlijk niet geopend op vrijdagavond 2 september. Normaal wordt het standbeeld van de kleine Vaantjesboer aangekleed, maar de Confrérie plant het aankleden met het kostuum van brouwer op een later moment. Diezelfde avond viert de Orde van Tastendeuvel haar 44-jaar bestaan. Gezien de band van de prinsen met Reus Vaantjesboer zal de Confrérie aanwezig zijn op deze viering. Daarmee start Kermis t’ Halle op zaterdagmiddag dit jaar met de Dweildag.

Op zaterdag 3 september strijken immers opnieuw tal van dweilorkesten neer in Halle. Op dit moment zijn er reeds 12 ingeschreven waaronder voor het eerst ook orkesten uit Frankrijk. In enkele jaren is de Dweildag gekend bij de dweilorkesten als een gezellig, goed georganiseerd event wat jaarlijks voor meer bekendheid zorgt. De orkesten strijden opnieuw voor de titel van Belgisch Kampioen, een wedstrijd die gejureerd wordt onder voorzitterschap van VLAMO. De Dweildag start rond 13u00 op het Possozplein en eindigt met de prijsuitreiking omstreeks 18u30. Behalve op het hoofdpodium op het Possozplein zullen de orkesten ook op enkele locaties spelen in de winkelstraten. Na de Dweildag sluit de Confrérie de zaterdag af met optredens van zanger Bart en Benny Michiels in samenwerking met Stadsradio Halle.
Aperitiefconcert & Reuzenhuwelijk

Zondag 4 september 2016 start om 9u met het Ontbijtcafé van Stadsradio Halle die live uitzendt van op het Possozplein. Om 11u00 verzorgen de Verenigde Accordeonisten van Halle het Aperitiefconcert waarna Stadsradio Halle opnieuw voor animatie zorgt tot aan de intrede van de Halse reuzen voor hèt reuzenevent van het jaar in de regio: het huwelijk van Reuzen Romeo en Juliette. De Confrérie stelde vast dat de reuzen van de Stieweg eigenlijk nooit als reuzen getrouwd zijn. De reuzen, die dit jaar 80 jaar bestaan en in 2015 herbouwd werden, zullen om 15u30 op het Possozplein aan burgemeester Dirk Pieters het JA-woord geven in het bijzijn van hun meters en peters en getuigen. Nadien is er natuurlijk tijd voor een volksfeestje met Nicky Jones te midden van de Septemberkermis.
Gedurende de hele kermis kan je op het Possozplein komen genieten van een frisse pint of een glas cava aan de bar van de Halse reuzen. Het spreekt voor zich dat je ook de innerlijke mens kan versterken bij de diverse eetstandjes op de kermis.

Toekomst

“De Dweildag krijgt in 2017 zeker al een exponentiële groei die het evenement serieus op de kaart zal zetten in heel België. Veel kunnen we er nog niet over kwijt maar de toekomst van de Dweildag ziet er goed uit”, zegt Ludo Debusscher, drijvende kracht achter de Dweildag, “De groei zit vooral in het aantal orkesten dat naar Halle zal kunnen”. Na Kermis t’ Halle gaat de Confrérie zich herbronnen over de toekomst. Want de vereniging bestaat volgend jaar 10 jaar en in 2018 viert Reus Vaantjesboer zijn 60ste verjaardag. “We willen dat zowel de Dweildag als de Halse reuzen de aandacht kunnen blijven krijgen die ze verdienen. Daarom moeten we na deze kermis de koppen bijeen steken om een structuur uit te werken die dit kan garanderen en zo ook de toekomst van beiden kan verzekeren, zegt Johan Vencken, voorzitter van de Confrérie, “Nog in september komen we naar buiten met dit plan, maar nu eerst Kermis t’ Halle 2016”. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 aug 2016
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 19 jan 2019
Devogeleer Emile | 18 jan 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 16 jan 2019
Devogeleer Emile | 11 jan 2019

archief