HALLE - Buizingse fanfare schenkt oude instrumenten aan Congolese collega’s

C21

HALLE - Buizingse fanfare schenkt oude instrumenten aan Congolese collega’s

Fanfare_1
Foto Emile Devogeleer
 
Fanfare_2
Foto Emile Devogeleer
 
Fanfare_congo
Ingezonden foto
 

 De Sint-Vincentius Buizingen (Halle) is aangesproken geweest door de Fanfare Kamilabi in Kananga (Congo) om instrumenten die ze niet meer gebruiken hen over te maken. DeBuizingse muziekmaatschappij is op het aanbod ingegaan.

Dit project loopt al een tijdje maar er moest gezocht worden hoe de instrumenten naar daar ye krijgen

De vraag kwam van Ivo Vanvolsem, rasechte Buizingenaar, scheutist in Congo sinds 1972. Hij doet geen parochiewerk, maar is aalmoezenier van de centrale gevangenis van Kananga, en is beheerder van een transitcentrum voor daklozen (dat zijn vooral straatkinderen).

Voor  een bijzondere viering in de gevangenis had hij de jeugdfanfare van de parochie Kamilabi uitgenodigd om die gebeurtenis op te vrolijken met hun muziek. Na afloop  kwamen die jongeren van de fanfare, nat van het zweet van het hard blazen, hem smeken om nieuwe instrumenten te zoeken.

Ivo Vanvolsem= “Ze lieten me inderdaad hun oude instrumenten zien, vele aaneengebonden met stukken oude fietsbanden. Die smekende ogen van die mannekes die met hun oud ijzer 500 gevangenen deden dansen van vreugde, dat grijpt een mens toch aan...”

De jeugdfanfare van de parochie Kamilabi bestaat al heel lang. Toen Ivo voor de eerste keer aankwam, heeft hij nog de stichter van deze fanfare ontmoet, de scheutist Urbain Vermeylen die hem heel hartelijk ontving toen hij hoorde dat Ivo uit Buizingen kwam. Zijn eerste instrumenten kreeg hij van de fanfare van Buizingen, maar weet niet meer in welk jaar.

Ivo Vanvolsem: “De meeste parochies hier worden nu bediend door Kongolese priesters, maar de mensen van Kamilabi weten heel goed dat een scheutist hun fanfare stichtte. Vandaar dat die jonge blazers mij aanspraken, want ik ben hier met mijn 65 jaar nog altijd de jongste Vlaamse scheutist.. Ik denk zelfs dat mijn vader Robert (gestorven in 1958) ook betrokken was bij de fanfare van Buizingen (als penningmeester?)..”

Voor het vervoer werken de Paters van Scheur samen  met Wereld Missiehulp in Boechout nabij Antwerpen: van daaruit worden de verzendingen georganiseerd. De vervoerkosten hangen af van het totale gewicht van de instrumenten + van de verpakking (triplex kisten of vaten?). Voor de verzending van Antwerpen tot hier in Kananga betalen ze tegenwoordig ongeveer 4 € per kg.

Het is de tweede keer dat de fanfare een schenking doetaan de fanfare in Kongo. De eerste keer zou in 1958 geweest zijn langs pater Van Hecke ook uit Buizingen. Dit keer gaat het over een 40 tal instrumenten, pauken, tuba’s, klarinetten, tamboers, baritons, dwarsfluiten, pupiters ........

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 dec 2016
Felix Merckx
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 01 jun 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 31 mei 2023
Devogeleer Emile | 31 mei 2023
Marc Sluys | 29 mei 2023

archief