HALLE - Rioleringswerken in Hondzocht beginnen in de maand maart

HALLE - Rioleringswerken in Hondzocht beginnen in de maand maart

Kruiskensheide
Kruiskensheide. (Foto Felix Merckx)
 

 De stad Halle organiseede een infoavond over de ‘bestrijding wateroverlast Lembeek-centrum’ i Tijdens de infoavond gaf de stad aan haar inwoners meer uitleg over de concrete uitvoering van dit project. Niet alleen het studiebureau en de betrokken stadsdiensten maar ook de aangestelde aannemer kwamen het plan van aanpak verder toelichten. Met de rioleringswerken in Hondzocht en Lembeek beginnen in de maand maart. De aannemer heeft 210 werkdagen om met de werken klaar te zijn. Zij zouden dus moeten klaar zijn tegen het zomerverlof van 2018.

Het dossier kent reeds een lange geschiedenis. Voor het project moest het stadsbestuur zo’n 46 gronden verwerven. Intussen werd ook de aannemer aangeduid en zijn de voorbereidende werken voor de grote weg- en rioleringswerken in de Kruiskensheide, de Vredelaan, de Steengroefstraat en de Veroonslinde reeds van start gegaan in de Steengroefstraat en de Vredelaan. Aan de werken hangt een prijskaartje van 7 miljoen euro.

Het doel van de werken is om regelmatig weerkerende wateroverlast in Lembeek-centrum op te lossen. Momenteel loopt al het water van de wijk Kriekenveld via de A. Puesstraat richting Bergensesteenweg om door te steken onder het station richting Stationsstraat. Bij hevige regenval zorgt dit voor heel wat wateroverlast. Dit probleem wordt opgelost door de wijk Kriekenveld af te koppelen van de A. Puesstraat waardoor er heel wat minder water richting Bergensesteenweg zal lopen.

Een tweede luik van het project is het afkoppelen van de wijk Kriekenveld en de Vredeswijk van het rioleringssysteem van de A. Puesstraat. Het water van de wijk Kriekenveld wordt afgeleid via de Vredelaan richting Veroonslinde. Het overtollige regenwater wordt afgeleid naar een bufferbekken aan de Vredelaan en een natuurlijke bufferbekken aan de Veroonslinde, van waaruit het regenwater vertraagd wordt geloosd in de bestaande gracht. Het afvalwater wordt afgekoppeld en aangesloten op de collector van Aquafin die afwatert richting Fonteinstraat. De collector werd reeds in 2010 aangelegd. De rioleringen dienen hier enkel op aangesloten te worden. Ook de Steengroefstraat wordt mee gesaneerd.

Verder wordt een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. Heel wat huizen uit de Kruiskensheide en de Steengroefstraat lozen nu hun afvalwater in een beek. Met de aanleg van een gescheiden riolering zal het afvalwater via een collector naar het waterzuiveringsstation gebracht worden. De aanleg van de bergingsbekkens zal dienen om piekdebieten op te vangen.

Verbeterde straten
Met de aanleg van de riolering worden ook de straten heringericht. Langs beide zijden van de Kruiskensheide komt er een greppel en in het midden van de straat asfalt. De Vredelaan wordt hersteld zoals deze de dag van vandaag is. De Steengroefstraat krijgt nieuwe voetpaden en de rijbaan wordt geasfalteerd.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jan 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Emile Devogeleer | 19 okt 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Felix Merckx | 18 okt 2017
Emile Devogeleer | 18 okt 2017
Felix Merckx | 17 okt 2017
Felix Merckx | 17 okt 2017
Emile Devogeleer | 17 okt 2017
Felix Merckx | 16 okt 2017

archief