HALLE- Grootste pensenkermis trekt resoluut de bierkaart

HALLE- Grootste pensenkermis trekt resoluut de bierkaart

Don_bosco_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Don_bosco_2
Foto's Emile Devogeleer
 

 De 54 ste editie van de zowat grootste pensenkermis van de streek, die van de Don-Boscoschool in Halle brengt zijn eigen bier “ Pensenbier “.De pensenkermis is er op zaterdag 21 januari vanaf 17u00 tot 22u00, en zondag 22 januari van 11u30 tot 21u00.

De pensenkermis van Don-Bosco Halle is uitgegroeid tot een begrip in de regio. De school kon de afgelopen jaren mooie cijfers voorleggen die dit begrip duiden. In grote lijnen verorberen ongeveer 9000 bezoekers 7000 pensen, 3000 kipfilets, 2 ton friet, 3000 liter frisdrank en 1000 liter bier.

Voor de 54 ste editie breidt de school het aanbod bieren sterk uit. Er komt een streek- en speciaalbierencafé en het voor de gelegenheid gebrouwen Pensenbier wordt voor het eerst geschonken.

De archieven van de school zijn jonger dan de traditie van een aparte cocktailbar tijdens de pensenkermis. Maar met de lancering van het streek- en speciaalbierencafé stopt deze traditie.De school merkte de jongste jaren een stevige terugval in het bezoekersaantal en dus ook in de omzet van de bar. “ De vermoedens gingen naar meerdere oorzaken. Vooreerst is er de strenger geworden alcoholwetgeving en opgedreven wegcontroles.Dat is uiteraard een goede zaak maar zorgt er natuurlijk voor dat mensen minder alcohol drinken, en zeker minder zware cocktails, voorts denkt men ook dat de populariteit van cocktails in het algemeen wat terugloopt. Zeker wat de eenvoudige cocktails betreft die wij op de kaart hadden staan. Een gespecialiseerde Gin- Tonic bar zou wel kunnen maar lijkt ons te specifiek. En tot slot zou ook de kostprijs ook een rol kunnen spelen. Om rendabel te zijn moet je voor een cocktail meteen het dubbele of drievoudige van een goede pint bier aanrekenen” verklaart pedagogisch directeur Wim Verdeyen de stopzetting van de cocktailbar.

Pop up café
Belgisch bier werd intussen uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Vandaar het idee om een pop-up café te organiseren tijdens de pensenkermis, met de nadruk op de wat minder gekende streek- en speciaalbieren”, aldus Wim Verdeyen.

De school vond in café Dravershof in Pepingen, met cafébaas Kris Devroede een partner om dat café op poten te zetten, Kris adviseerde bij het samenstellen van de menukaart.

Het is een evenwichtig en divers aanbod geworden. Er word ingezet op bieren met een laag alcoholgehalte, zo kunnen gasten toch nog genieten van een lekker glaasje zonder dat het gevaarlijk wordt. Omdat zeker niet voor de klassiekers onder de bieren werd gekozen, kan toch de echte bierliefhebber in het pop-up café het één en ander ontdekken.

Er is en aanbod van 11 bieren in verschillende stijlen. Het is de bedoeling dat elk jaar één trappistenabdij centraal wordt gesteld. Voor deze eerste editie is dat La Trappe. Uit hun aanbod werden er drie bieren gekozen.

Daarnaast is er ook het Pensenbier, het verhaal van het pensenkermiscafé staat wat los van de echte pensenkermis in de grote eetzaal.

Maar ook daar valt er bier te ontdekken. Mogelijks nog exclusiever dan wat er in het café wordt aangeboden. Brouwerij 4Pajot uit Vlezenbeek ontwikkelde een bier speciaal voor de pensenkermis.

Het is een artisanaal gebrouwen amberbier met Pajotse zwarte haver met nagisting op de fles.

Perfect als foodpairing met witte en zwarte pensen, stelt algemeen directeur Gilbert Torisaen het pensenbier voor.

Van het pensenbier is er voor dit jaar 150 liter gebrouwen, en het etiket werd ontworpen door de leerlingen, alsook het ontwerp en uithangbord voor het pensenkermiscafé,

De opbrengst van de 54 ste pensenkermis zullen besteed worden aan: Renovatie en nieuwbouw CLW ( deeltijds onderwijs), renovatie houtafdeling, plus een extra verdieping.BUSSO en de WIP, nieuwe geluidsinstallatie grote eetzaal en zonnewering.......

De 54 ste pensenkermis is er op zaterdag 21 januari vanaf 17u00 tot 22u00, en zondag 22 januari van 11u30 tot 21u00. Don-Bosco Halle Lenniksesteenweg 2 1500 Halle

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jan 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Felix Merckx | 17 okt 2017
Felix Merckx | 17 okt 2017
Emile Devogeleer | 17 okt 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Felix Merckx | 16 okt 2017
Emile Devogeleer | 15 okt 2017

archief