HALLE - Leerlingen worden gewezen op de risico’s die verbonden zijn aan internet

HALLE - Leerlingen worden gewezen op de risico’s die verbonden zijn aan internet

Zilverberk_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Zilverberk_2
Foto's Emile Devogeleer
 
Zilverberk_3
Foto's Emile Devogeleer
 
Zilverberk_4
Foto's Emile Devogeleer
 

 Ongeveer 160 medewerkers van Proximus en Microsoft, die een opleiding van Child Focus hebben gekregen, gingen vrijwillig naar meer dan 340 klassen uit het lager onderwijs in België. Daar hadden ze het met de leerlingen gewezen op de troeven van internet, maar ook op de risico's die eraan verbonden zijn. In Halle gebeurde dat in basisschool Zilverberk.

Door de voordelen van een oordeelkundig internetgebruik in de verf te zetten, willen de vrijwilligers de jongeren alerter maken voor valstrikken. 'We moeten kinderen de middelen geven en ze aan het denken zetten over de gevolgen van wat ze op internet doen, om ze te leren hun privacy op sociale netwerken af te schermen en zoveel mogelijk uit hun internetervaring te halen', zegt Heidi DE PAUW, CEO van Child Focus.

Preventie blijft dus onmisbaar. Belgische jongeren zijn net als hun Europese leeftijdsgenoten verzot op internet, maar springen er niet altijd voorzichtig mee om. De Europese Commissie wijst erop  dat één internetgebruiker op de drie een kind is en dat kinderen steeds meer tijd doorbrengen met sociale media, onlinegames en mobiele applicaties. 'Surfen op internet biedt duizenden interessante mogelijkheden, maar stelt jongeren ook bloot aan bedreigingen zoals cyberintimidatie, haatpropaganda en misleidende reclame.' Het doel van deze dag is kinderen aan te zetten tot een rijk en creatief, maar veilig gebruik van digitale middelen.

Onder de slogan 'Laten we samen werken aan een beter internet!' organiseert de Europese Commissie jaarlijks wereldwijd in de maand februari een Safer Internet Day om van internet een betere ruimte voor jongeren te maken. De Safer Internet Day trad snel buiten de grenzen van Europa en vond al in meer dan honderd landen ingang. Het is met de jaren een mijlpaal geworden op het vlak van digitale geletterdheid en veilig internet.

Een uniek en efficiënt intersectorieel partnerschap, al zes jaar lang
Sinds 2011 trekken ongeveer 250 vrijwillige medewerkers van Microsoft en Proximus, gecoacht door Child Focus, er tweemaal per jaar op uit om in 600 klassen in België duizenden leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar gratis te sensibiliseren. Via interactieve workshops en de vragen die hun worden gesteld, worden de kinderen gestimuleerd om na te denken over hun gedrag op internet.

In het kader van dit preventieproject tussen de drie spelers is de Safer Internet Day dus de kans bij uitstek om internetgebruikers van jongs af aan de juiste reflexen bij te brengen.

En ze denken ook aan de leerkrachten …
Het mag dan in de eerste plaats de bedoeling zijn om kinderen te sensibiliseren, ook hun leerkrachten kunnen enige hulp gebruiken. Zij vinden niet altijd het juiste materiaal om aan internetopvoeding te doen. Daarom helpen zij hen aan het gepaste lesmateriaal zodat ze het zelf met hun leerlingen over veilig internetgebruik kunnen hebben. De vrijwilligers zullen hun uitleg geven over het onderwerp – wachtwoorden, online-identiteit en communicatie, betrouwbare sites en cyberpesten – en voor hun een brochure uitgegeven door Child Focus achterlaten, met daarin alle beschikbare tools om op bepaalde aspecten dieper in te gaan.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 feb 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 21 jun 2018
Devogeleer Emile | 21 jun 2018
Devogeleer Emile | 21 jun 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Olaf Feldberg | 20 jun 2018

archief