In werkplan van Minister Weyts staat de de omvorming van hoofdweg van de N203/a8 in HALLE tot hoofdweg

In werkplan van Minister Weyts staat de de omvorming van hoofdweg van de N203/a8 in HALLE tot hoofdweg

Editiepajit_halle_a8_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

 Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft het eerste luik van een ambitieus Werkplan voorgesteld. Vanaf nu tot het eind van de regeerperiode in 2019 wordt er nog 5,8 miljard euro geïnvesteerd in de Vlaamse mobiliteit. Het leeuwendeel gaat naar werken aan de weg (2,7 miljard euro) én werken aan de waterweg (2,25 miljard euro). “De investeringsbudgetten voor álle vormen van vervoer stijgen naar een historische hoogte”, zegt Weyts. “Er gaan in heel Vlaanderen heel wat schoppen in de grond”.

In zijn plan staat onder meer ook de omvorming van hoofdweg van de N203/a8 in Halle tot hoofdweg. Momenteel zijn er nog geen beslissingen gemaakt over de vorm die de herinrichting zal aannemen. Vast staat dat de verkeersveiligheid en de vlotte doorstroming van het verkeer moeten verbeteren.

De N203a, het stuk van de A8 tussen de ring om Brussel en het kanaal Brussel-Charleroi, heeft op het overgrote deel van zijn tracé in beide rijrichtingen twee rijstroken en heeft het karakter van een autosnelweg. Toch zijn er drie kruispunten met verkeerslichten (aan de Halleweg, de Nijvelsesteenweg en de Rodenemweg) en vier onvolledige aansluitingen met lokale wegen. Die zeven kruispunten remmen de doorstroming van het verkeer af en zorgen voor lange files en verkeersonveilige situaties.

Daarbij komt nog dat het verkeer vanuit Wallonië, net voor ze Halle binnenrijden, van twee rijstroken naar één rijstrook geleid worden. Daardoor slibt het verkeer daar tijdens de ochtendspits helemaal dicht.

De voorbije jaren heeft het Agentschap Wegen en Verkeer de verkeersveiligheid aan enkele kruispunten al verbeterd met kleinschalige ingrepen. Kruispunten werden conflictvrij gemaakt, de signalisatie werd aangepast, er werden portieken geplaatst die de aandacht moeten trekken op de verkeerslichten, ...

De Vlaamse overheid wil op termijn van de N203a een volwaardige hoofdweg maken. Daarom staat de weg ook ingetekend in het gewestplan als een van de Missing Links van het Vlaamse wegennet. Momenteel bevindt het project zich nog in voorontwerpfase. Terwijl er aan voorontwerpen gewerkt wordt, loopt er ook een studie (een "MER" of een milieueffectenrapport) naar de effecten die het project op het milieu zou hebben.

Momenteel zijn er dus nog geen beslissingen gemaakt over de vorm die de herinrichting zal aannemen. Vast staat dat de verkeersveiligheid en de vlotte doorstroming van het verkeer moeten verbeteren.

Het huidige voorontwerp voor het deel van de A8 tussen de aansluiting met de ring om Brussel (R0) en het kanaal Brussel-Charleroi voorziet de ondertunneling van de A8. De bedoeling is om maximaal het doorgaande verkeer van het plaatselijke verkeer te scheiden, en het autoverkeer van de zachte weggebruiker.

A8 2Het voorontwerp voorziet rotondes aan de kruispunten van de A8 met de Albertstraat (in de volksmond de "Landingsbaan") en de Nijvelsesteenweg. Die moeten het verkeer veilig en vlot op de A8 laten aansluiten. Boven het tunneldak zou de Rodenemweg beschikbaar blijven voor gemotoriseerd verkeer, maar het zou een weg worden met een lokaal karakter, dus niet geschikt voor doorgaand verkeer. Een aantal andere kleinere verbindingen zouden dan weer hersteld worden, maar afgesloten blijven voor gemotoriseerd verkeer.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 16 jan 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 11 jan 2019
Devogeleer Emile | 10 jan 2019
Hugo Devillé | 09 jan 2019

archief