HALLE herdenkt overlijden Koning Albert

HALLE herdenkt overlijden Koning Albert

Albert_1
Foto's Olaf
 
Albert_2
Foto's Olaf
 

Naar aanleiding van het overlijden van Koning Albert I , op 17 februari 1934 werd er in Halle hulde gebracht aan het monument van Albert I door de stad en de Nationale Strijdersbond van België. Secretaris van het NSB Halle Jean Vanhaelen had het in zijn toespraak over de aankondiging van het overlijden Albert I.

“Vandaag lees ik jullie het overlijdensbericht  voor, opgesteld door de toenmalige ministers: Bij dageraad van de 25ste verjaardag Zijner regering, op het ogenblik waarop het vaderland, dat hij gered had, Hem omringde met een steeds toenemende genegenheid en eerbied en, bij de huidige gevaren meer dan ooit rekende op Zijn kalme en bezadigde wijsheid , wordt België door een ontzettend ongeval beroofd van de Leider waarop het zo fier was. De smart der natie zal grievend zijn. Haar eerste gedachte zal er een wezen van onbegrensde dankbaarheid voor de Koning die, waardig opvolger van zijn grootvader en zijn oom , al de krachten van zijn verheven verstand en van zijn grootmoedigheid hart, aan de dienst van België had gewijd”.

Koning Albert I is de geschiedenis ingegaan als een geliefde grote Koning en daarom herdachten zij hier  zijn overlijden aan het monument. De plechtigheid werd afgesloten met het neerleggen van bloem door schepen Eddy Buelinckx en voorzitter van het NSB Jos Ramakers en het spelen van het “Te Velde” en  de Last Post door Geoffrey Brichau.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 feb 2017
Olaf Feldberg
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 27 mei 2018
Marc Colpaert | 26 mei 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 25 mei 2018
Elsie De Greef | 24 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018

archief