HALLE - Leerlingen van de lagere school Klim-op timmeren aan insectenhotels

C21

HALLE - Leerlingen van de lagere school Klim-op timmeren aan insectenhotels

Bijen_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Bijen_2
Foto's Emile Devogeleer
 
Bijen_3
Foto's Emile Devogeleer
 
Bijen_4
Foto's Emile Devogeleer
 

 Een onder druk staande biodiversiteit: de oorzaak en ook het gevolg van de teloorgang aan inheemse bijen en andere insectensoorten. Ze hebben het moeilijk en dat heeft verschillende oorzaken; het overmatig gebruik van pesticiden, de vele kort gereden gazons en de enorme oppervlakten die verhard worden. Deze oorzaken zorgen ervoor dat er nog maar weinig kruiden in bloei komen te staan waardoor  de belangrijkste voedingsbron van onze kostbare bijen stilaan verdwijnen.

Al lang voordat het aan alle Vlaamse steden en gemeenten verboden werd, bande de stad Halle het gros van haar pesticiden en werkt ze hard aan omvormingsprojecten waarbij diversiteit aan planten en kruiden voorop staan. Een van die concrete projecten is het opwaarderen van bermen.

Zo wordt de berm van de Kerkhofdreef nu ingezaaid met een bloemenrijk grasmengsel. Ook plaatsen arbeiders van de Intergemeentelijke Natuur en Landschapsploeg een groot insectenhotel. De berm zal er  binnen enkele weken helemaal anders uitzien; een kleurrijk geheel met een gevarieerd aanbod aan verschillende kruiden. Door deze aanpassingen geven we een thuis aan een hele boel insecten, waaronder ook wilde bijen.

Rol van de burger

Ook jij kan een belangrijke rol spelen in het stoppen van de biodiversiteitscrisis: men kan wat toleranter voor kruiden (onkruid) tussen het gras van het gazon, men kan ook meer en diverse soorten bloemen in je tuin planten, men gebruikt best ook minder of liever helemaal geen pesticiden, men kan een ‘bijenhotel’ plaatsen,…

De lagere school De Klim-op integreert al jaren het milieu in verschillende lessen. De leerlingen worden er al snel warm gemaakt voor sorteren en respect voor de natuur. Getuige daarvan zijn onder andere de compostvaten, de vogelkastjes aan de muren en de verschillende planten op de speelplaats.

Leerlingen van de 3de graad van de lagere school gaan op dinsdag 14 maart op verkenning in Lembeek doorheen de seizoenen onder leiding van gids Bert van Natuurpunt. Nadien werden ze getrakteerd op een geanimeerde lezing rond (wilde) bijen waarna ze zelf de handen uit de mouwen steken en hun eigen insectenhotelletje bouwen.

Dit infomoment werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de stad Halle, ProNatura vzw en de Vlaamse Imkersbond voor Brussel en Omstreken. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mrt 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief