Cantigas de Santa Maria in de Basiliek te HALLE

C21

Cantigas de Santa Maria in de Basiliek te HALLE

Maria_1
Foto's Felix Merckx
 
Maria_2
Foto's Felix Merckx
 
Maria_3
Foto's Felix Merckx
 
Maria_4
Foto's Felix Merckx
 

 KWB Sint-Martinus Halle organiseert met de steun van de stad Halle en in samenwerking met KWB Buizingen en de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Halle het concert: Cantigas de Santa Maria in de Basiliek te Halle op vrijdag 19 mei 2017 om 20 uur

Het bestuur van de KWB Sint-Martinus Halle drukte de wens uit om mee te werken met de Broederschap om de viering van het jubeljaar van 750 jaar Mariastad meer luister bij te zetten. Zij dachten dan ook aan een origineel gegeven dat in Halle ongezien zou zijn. In de zoektocht naar mogelijkheden bracht Google hen op de website van de groep Ultreya. Hier ontdekten ze de ‘Cantigas’.

De Cantigas de Santa Maria ("Liederen van de Heilige Maria") zijn een van de grootste verzamelingen van eenstemmige liederen in de westerse middeleeuwse literatuur. De liederen werd gecomponeerd gedurende de regering van koning Alfons X van Castilië (1252-1284).

De teksten van de 427 liederen werden opgesteld in het Galicisch-Portugees, dat in de middeleeuwen de lyrische taal van Castilië was. Men dacht dat de koning ze zelf geschreven had, maar het is waarschijnlijker dat hij er enkel de promotor van is geweest.

De grote meerderheid van deze liederen zijn religieuze lofzangen, ter ere van de Maagd Maria, en vertellen over wonderen die dankzij de tussenkomst van Maria plaatsvonden.

Ze werden destijds opgetekend in een rijk geïllustreerd manuscript, waarvan u hierbij een illustratie vindt. Dit voert ons helemaal terug naar de 13de eeuw, waar in 1267 het Mariabeeld door de graven van Henegouwen aan de stad geschonken werd. Het kadert dus perfect in de viering van 750 jaar Mariastad.

De organisatoren van het concert bracht de organisatoren  bij de groep Ultreya, waarmee al snel een mooi akkoord bereikt werd. Ultreya zal samen met Pandora² tijdens het concert een selectie uit die liederenbundel ten beste geven.

De liederen zullen begeleid worden op replica van de oorspronkelijke instrumenten die bij de Cantigas zijn gebruikt. De nabouw van de instrumenten is gebaseerd op de talrijke illustraties in het manuscript.

Deuren open om 19u30 – geen genummerde plaatsen
Prijs: 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de kassa

Kaartenverkoop:
-Basiliek Halle in de sacristie
-Dienst Toerisme Grote Markt Halle
-Guy Nechelput:              guynechelput@telenet.be                                    Tel.:  02/ 356 45 29
Hans Carlier                      hans.carlier@telenet.be                                       Tel.:  02/ 360 21 81
Freddy De Visscher         freddy.devisscher@telenet.be                            Tel.:  02/ 356 47 52
Frans Vansintjan              frans.vansintjan@telenet.be                 Tel.:  02/ 360 37 22

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mrt 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief