HALLE - Hallerbos en zijn blauw tapijt verwacht vele duizenden bezoekers

C21

HALLE - Hallerbos en zijn blauw tapijt verwacht vele duizenden bezoekers

Editiepajoit_halle_hallerbos_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 
Hallerbos
Foto Felix Merckx
 

 Binnen enkele weken krijgt het Hallerbos weer zijn jaarlijks blauw tapijt van boshyacinten. Met honderdduizenden zullen natuurliefhebbers uit binnen- en buitenland naar het Hallerbos komen. Natuurlijk brengt dit problemen mee. Zo wordt er zelfs een bus ingelegd van aan het station van Halle en de Welkomstlaan.Dit jaar wordt het een echt ”hyacintenfestival”. Het is echter ten strengste verboden de bloemen te plukken.

Het Agentschap voor Natuur en Bos is uiteraard fier op dit mooie stukje natuur, maar staat ook even stil bij de problemen en de noden die erbij komen kijken. Drie à vier weken op een jaar is het Hallerbos immers te vergelijken met een festival... met alle bijhorende noden vandien.

De wilde hyacint komt namelijk niet enkel in het Hallerbos voor maar ook op andere locaties in Vlaanderen. Het volledige programma is terug te vinden op www.hyacintenfestival.be  .

Het Hallerbos is en blijft het hoofdpodium van het hyacintenfestival. Er worden hier dan ook hee lwatinitiatieven genomen om de talrijke bezoekers op te vangen. Zo worden er extra toiletten voorzien en worden er folders met een plan van het Hallerbos uitgedeeld zodat bezoekers gemakkelijk hun weg kunnen vinden.

Verder kan het Agentschap Natuur en Bos rekenen op talrijke vrijwilligers die alles mee in goede banen leiden. Zij zullen herkenbaar zijn aan een fluohesje van het hyacintenfestival en houden mee een oogje in het zeil.

Men kan het immers niet genoeg herhalen. Blijf alstublieft op de paden. Daar waar mensen geweest zijn, groeit de hyacint immers niet meer terug. Dus neem foto's van op de paden. Want zo zorg je ervoor dat de volgende generatie nog mee kan genieten. Ook viervoeters moeten aan de leiband blijven. De hyacint, maar ook kinderen en andere bosbezoekers zullen je dankbaar zijn.

Ook de stad Halle, als hoofdstad van de hyacint, staat opnieuw klaar voor de meest magische periodevan het jaar. Zij nemen extra maatregelen zodat bezoekers gemakkelijk hun weg naar het paarse tapijt vinden.

SHUTTLEBUS
Het meest in het oog springend  is natuurlijk de inzet (en dit voor de allereerste keer) van een shuttlebus tijdens het weekend. Deze shuttlebus - geleverd door de Lijn, maar betaald doorde stad - vertrekt van aan het station van Halle, stopt op de Welkomstlaan en brengt de bezoekers vervolgens helemaal gratis tot op de Achtdreef in het bos. Dichter bij de bloemen geraak je niet.

De voorziene data zijn : 15, 16,17 (is Paasmaandag), 22, 23, 29, 30 april en op 1 mei. De bus begint te rijden vanaf 9u 's morgens tot 20u 's avonds. De frequentie is om het halfuur. De shuttlebusparkings zijn gemakkelijk te bereiken via afrit 21, richting centrum.

Wie toch met de wagen wil komen moet weten dat de parkeerplaatsen rond het Hallerbos beperkt zijn.

De Vlasmarktdreef zal tijdens de weekends opnieuw afgesloten worden voor alle verkeer. Mindervaliden en groepen met touringcars worden echter niet vergeten, zij zullen wel terecht kunnen op de Achtdreven. Deze praktische info kan ook terug gevonden worden op www.hyacintenfestival.be  en zal ook op een infofolder verspreid worden.

ACTIVITEITEN
Dat de hyacinten een bron van inspiratie zijn, is natuurlijk niet te verwonderen. Leerkracht Ruth Brillens heeft een fantasierijk en educatief verhaal uitgewerkt rond deze magische periode: het Bloebelletjesbos. Kinderen maken dankzij dit verhaal spelenderwijs kennis met de fauna en flora in het Hallerbos, worden geprikkeld om het bos te bezoeken en krijgen richtlijnen mee tot het behoud van de natuur. Tekenaar Rik Dewulf  brengt de verbeelding van Ruth helemaal tot leven met zijn prachtige illustraties.

Op zaterdag 29 april kan men op de Grote Markt van Halle terecht voor een voorstelling van dit verhaal, gebracht door toneelgroep het Kinderuur.

Meer info: www.planboommarter.be 

Op zaterdag 22 april organiseert naar jaarlijkse gewoon Olympic Essenbeek hun hyacintenjogging. Speciaal hiervoor zal de shuttlebus die dag ook stoppen aan de Kasteelstraat tussen 12 en 19 uur

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief