Onveiligheid rond station HALLE wordt verder aangepakt

C21

Onveiligheid rond station HALLE wordt verder aangepakt

Station_halle_bewerkt-2
Foto Olaf
 

 Grote politieactie deze morgen aan het station

Over het onveiligheidsgevoel aan het Halse station en het sportcomplex De Bres stelde gemeenteraadslid Joke Ots (N-Va) zich vragen. Volgens haar hebben recente publicaties in de media er voor gezorgd dat bepaalde ongeruste Hallenaren een soort van buurtwerk hebben opgestartWaar gaat dit naartoe leiden? Vraagt raadslid Ots zich af . Intussen was er deze morgen (donderdag) een grote controle actie van de lokale en federale politie samen met de veiligheidsdiensten van het openbaar . Ook politiehonden vergezelden de politie.

Men kan er dus niet meer omheen. Het subjectieve onveiligheidsgevoel aan de stationsbuurten De Bres wordt nu bevestigd door objectieve feiten. Naar aanleiding van actiepunten die door de politie al toegelicht werden  vraagt raadslid Ots of het hier louter om de bende uit Tubeke die de feiten van steaming pleegt?

Het stadsbestuur en de politie zijn er zich van bewust dat er een wisselwerking is tussen enerzijds het objectief veiligheidsgevoel en anderzijds het subjectief veiligheidsgevoel. Zij kunnen overeenkomen maar er kan ook een kloof ontstaan tussen beide. Daarom heeft de politie op vrijdag 17maart een oproep gedaan in de media om de aangifte- en meldingsbereidheid van de bevolking zo hoog mogelijk te maken. Dat laat hen toe om een duidelijk, volledig en correct beeld te krijgen van de objectieve situatie. Dan kunnen wij ook gepast reageren.

Op 25 februari werd een jongeman slachtoffer aan het station. Het onderzoek is nog lopende maar het staat vast dat de daders geen deel uitmaken van de zgn. "bende van Tubize". Op 28 februari is er een ernstig geval van steaming (met wapenvertoon) aan de Bres waarbij dezelfde daders even later nog een grijpdiefstal plegen aan het station. Tot en met vandaag -dus ook voor het burgerinitiatief- is er geen enkel bijkomend feit geweest. Opgelet één uitzondering: vorige week werd van een 8-jarige jongen 10 cent ontvreemd en hij werd ook geduwd waardoor zijn knie geschaafd was......Daders nog niet gevat maar maximaal 12-13 jaar oud en ook zeker geen leden van de zgn. bende van Tubize.

Volgens de media is Halle (subjectief gezien) het meest onveilige station in België om je fiets te stallen. Objectief waren er vorig jaar dus 85 feiten, een cijfer dat door mensen van de NMBS gerelativeerd wordt zeker als je dit afzet tegen de grootte-orde van het station.

Desalniettemin beslist de politie dat elk feit er één teveel is en wordt een integraal actieplan uitgewerkt. Hopelijk zorgt dit voor nog lagere cijfers eind 2017. Ook hier even terzijde, geen enkel feit van fietsdiefstal kon tot nader order worden toegeschreven aan de zgn. "bende van Tubize".De zgn. “bende van Tubize”:

 JONGEREN GAAN NIET NAAR SCHOOL IN HALLE

De meeste jongeren gaan NIET naar school in Halle maar eerder naar Brussel of Tubize zelf. De bende is zeker ook geen 30/40 man 'sterk' maar mede door de recente ontwikkelingen is het voor jongeren natuurlijk aanlokkelijk om er ook "bij te horen".

De lokale politie werkt hiervoor dus niet echt samen met de scholen maar des te meer met de collega's uit Quest-Brabant-Wallon. Diezelfde jongeren zijn daar immers ook zeer goed gekend bij de politiediensten. De jongeren komen naar het station in Halle als overstapplaats uit Brussel, omdat er veel andere jongeren zijn en nu vooral omdat het "hot item" is en het gewoon "cool" is. Terzijde, de belangrijkste feiten van steaming gebeurden in de krokusvakantie, een bewijs dat de jongeren geen school nodig hebben om Halle interessant te vinden.

Op de vraag of de camera’s van de NMBS volstaan kunnen we antwoorden dat de camera's aan het station het overgrote deel van het station dekken met uitzondering van één fietsenstalling. Dit euvel zal verholpen worden. Het voorstel om extra camera's op het Stationsplein te voorzien wordt meegenomen zodat er nog beter zicht verkregen kan worden op het komen en gaan van mensen. De mobiele camera van de stad zal daar ook ingezet worden.

OVERLAST IN KAART BRENGEN

Er is een engagement bij de politie om de overlast in kaart te brengen. Interventie heeft zich geëngageerd om elke woensdag een ploeg te voorzien met maximaal een patrouille hondengeleider. Sinds begin maart ’17 is er elke woensdag een patrouille hondengeleider standby geweest tussen 11.30 uur en 13.30 uur aan het station .

Burgemeester Pieters: “Er werd beslist om de vele maatregelen die er nu al genomen worden door de lokale politie, de federale politie, Securail en vele andere partners in kaart te brengen en nog meer op elkaar af te stemmen. En natuurlijk moeten ze reageren aan het station maar sommige mensen zouden er eens een kijkje moeten nemen. Ondanks de punctuele drukte voor en na school is dit echt wel niet het ghetto waarvoor het nu wordt afgeschilderd. We moeten zeker en vast goed nadenken wat ons doel is (nog minder feiten?), wie onze doelgroep is (er staan daar massa's leerlingen en niet alles kan je toeschrijven aan de befaamde bende) en welke acties we doen/tolereren (burgers met grote hondenverhogen volgens ons het subjectieve gevoel van onveiligheid bij de neutrale burger). Daarbovenop hebben zij de intentie om een “plan station” te lanceren waarin op een integrale en geïntegreerde manier zal gewerkt worden om nog duidelijker en zichtbaar, niet alleen met woorden, een signaal zullen geven aan de bevolking dat wij die problematiek ernstig nemen”.

Binnen de stad is er ook budget voorzien voor de aanwerving van een straathoekwerker.

Halle blijft erbij dat zij al heel veel doen voor het station in Halle en menen de situatie daarmee in grote mate onder controle hebben (wij kennen alle belangrijke figuren en dit genoegen is absoluut wederzijds!). Natuurlijk zijn de recente feiten te betreuren maar zij willen de aanpak verder zetten en daar waar nodig nog verder uitdiepen. De politie zegt zeker geen neen tegen samenwerken met burgers en andere partners, maar dan moet dit geschieden in een wettelijk kader. In dit concreet geval is dit conform de richtlijnen van de BIN’s of de omzendbrief van 13 oktober 1995 betreffende burgerwachtinitiatieven

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2017
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief