Carnaval HALLE – Politie is er klaar voor

C21

Carnaval HALLE – Politie is er klaar voor

Carnaval_halle_2017
EP

Sven Pletincx, N-VA vroeg op de jongste gemeenteraad in Halle welke extra veiligheidsmaatregelen en anti-terreurmaatregelen de stad neemt tijdens Carnaval Halle 2017. Uit antwoorden tijdens de gemeenteraden blijkt dat de politie er klaar voor is. Zo worden er 42 extra politiemensen ingezet en zullen sommige straten afgesloten worden met betonblokken

Er is voor carnaval bijzonder veel tijd besteed aan vergaderingen vanuit de dienst noodplanning met vele diensten en in het bijzonder met de politie.

Dreigingsniveau 3 is van kracht voor het nationaal grondgebied. ‘Soft targets’ worden beschouwd als potentiële doelwitten, carnavalsvieringen vallen hieronder. Ook in 2016 was dit het geval. Er is geen specifieke dreiging naar Carnaval Halle toe, maar uiteraard valt dit evenement onder toepassing van bovenstaande.

Naar aanleiding hiervan worden ook dit jaar verschillende bijkomende maatregelen genomen. De uitdaging is om hierbij de juiste balans te vinden tussen vlotheid, veiligheid en haalbaarheid. Garantie op 100% veiligheid is nergens en nooit realiseerbaar. Het veiligheidsbeleid tijdens carnaval Halle zet in op risicobeheersing in plaats van risico-uitsluiting. De vertaling naar concrete opdrachten gebeurt in het operatieorder van de lokale politie. Daarnaast worden ook een aantal infrastructurele en multidisciplinaire maatregelen en afspraken gemaakt.

Zonder in detail te treden hieronder de belangrijkste politionele, infrastructurele en multidisciplinaire maatregelen:

  • Permanente opvolging van de dreigingsanalyse en specifieke dreigingsanalyse OCAD voor carnaval Halle.
  • Versterkte en zeer zichtbare aanwezigheid op het terrein van de politiediensten (ordedienst met verhoogde sensibilisering, snel reactie dispositief ingeval van incident, gemengd dispositief bestaande uit vaste en dynamische posten in de diepte).
  • In het kader van de terreurdreiging worden er 42 extra politiemedewerkers ingezet ten opzichte van een ‘gewone editie’
  • Beperking van de toegang met voertuigen door fysieke hindernissen. Deze maatregel wordt genomen om de mogelijkheid te beperken dat vrachtwagens met snelheid in een mensenmassa kunnen inrijden. Deze locaties worden zo gekozen dat deze hindernissen zo weinig mogelijk verplaatst moeten worden tijdens het evenement. Afhankelijk van het programma worden ook mobiele obstakels (wagens) voorzien.
  • Extra parkeerverbod en controle verdachte (geparkeerde) voertuigen
  • Via de organisatie worden ook extra mensen voorzien voor de bewaking van de toegangen naar en in het veiligheidsdorp.
  • Er is verhoogde controle van rugzakken carnavalswagentjes en –attributen.
  • Er is verhoogd toezicht op gezichtsbedekking dewelke personen onherkenbaar maakt.
  • Er werd een multidisciplinaire noodoefening en uiteenzetting over het KB Terro georganiseerd op 22/02/2017.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2017
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief