HALLE - Verder bouwen aan een aantrekkelijk commercieel centrum deel 2

C21

HALLE - Verder bouwen aan een aantrekkelijk commercieel centrum deel 2

Basiliekstraat
Doto Merckx
 

 Het versterken van de handelskern

Het versterken van de handelskern van Halle  gebeurt via verschillende soorten maatregelen. Deze maatregelen strekken zich uit over meerdere beleidsdomeinen. Een multidisciplinaire aanpak is hierbij m.a.w. van fundamenteel belang. Bovendien zijn ze voortdurend onderhevig aan verandering en bijsturing. De onderstaande maatregelen zijn ofwel reeds uitgevoerd, ofwel volop in uitvoering ofwel toekomstig beleid, in de verre of nabije toekomst. Niet alle maatregelen kunnen immers op heel korte termijn beslist of uitgevoerd worden, maar dat betekent niet dat het bestuur er niet uitdrukkelijk naar streeft om deze maatregelen te realiseren.

Een goede infrastructuur is (letterlijk) de basis van een aantrekkelijk handelscentrum. Burgemeester Pieters: “Het bestuur streeft naar een autovrij centrum, waarbij de winkelstraten het kloppend hart van de winkelkern zijn.  De volledige vernieuwing van de Basiliekstraat de Maandagmarkt en een gedeelte van de Bergensesteenweg, inclusief het straatmeubilair, zorgde voor een kwalitatieve opwaardering van het winkelwandelcentrum. Deze werken zijn uitgevoerd. De totale kostprijs van de werken bedroeg 4,3 miljoen euro (aanleg + riolering en waterberging), waarvan de stad 650.000 euro zelf investeerde”.

Het bestuur wil het winkelwandelcentrum uitbreiden door de Beestenmarkt in dezelfde stijl te renoveren en in te richten tot een multifunctioneel pleintje, waar het aangenaam vertoeven is. Deze werkzaamheden zijn gestart en in uitvoering. Omwille van de archeologische opgravingen kan de officiële inhuldiging hoogstwaarschijnlijk pas in het najaar van 2017 worden gepland. De kostprijs werd geraamd op 340.000 euro.

Uniformiteit in de stadskern is belangrijk voor de herkenbaarheid van het commerciële centrum. Het beleid bekomt dit bijvoorbeeld ook via de uniforme terrasconstructies en parasols op de Grote Markt. De terrasconstructies en parasols zijn in 2017 volledig hersteld en vernieuwd geweest.

Promotie van het winkelkerngebied
De stad ziet het als haar taak om het winkelkerngebied te promoten, maar onderschat daarbij de rol van de handelaars niet. Promotiecampagnes kunnen enkel slagen wanneer bestuur en handelaars daar samen aan werken. Bovendien moeten de handelaars ook zelf over middelen beschikken, waarmee zij eigen campagnes kunnen voeren. Op die manier wil het bestuur als het ware ook een deel eigen beleidsruimte geven aan de handelaars. Het is in dit kader dat het bestuur besliste om een “promotaks” in te voeren, zodat de handelaars er zeker van zijn dat zij over voldoende budget beschikken voor hun eigen acties. Het geld van de promotaks blijft dus niet in de Halse stadskas, maar wordt via een toelage aan de handelaars teruggegeven, die er acties mee op poten kunnen zetten, afhankelijk van de concrete vragen en bekommernissen die zij ervaren in de praktijk.

CITYMARKTKETTINGCAMPAGNE
Het bestuur heeft dit jaar 15.000 EUR voorzien voor het opzetten van een citymarketingcampagne. De stad zet in op de ontwikkeling van een merkbeeld voor het commerciële centrum. Deze ontwikkeling gebeurt door een professionele partner, die een “sterk merk” zal ontwikkelen, specifiek met oog op het commercieel centrum, waarnaar dan in verschillende communicatiecampagnes kan worden verwezen. Het doel hiervan is om de herkenbaarheid van het commercieel centrum zowel binnen als buiten Halle te versterken aan de hand van eenvoudige symbolen, slogans, etc. Voor de lancering en communicatie is een bijkomend budget van 100.000 euro voorzien.

In 2017 zal het bestuur een infoavond organiseren over de toekomst van de kleinschalige detailhandel. Deze infoavond zal toegankelijk zijn voor alle geïnteresseerden en beoogt nieuwe inzichten mogelijk te maken in onze stad.

Shoppen zonder bagage
Omdat het commercieel centrum zodanig veel verschillende dingen te bieden heeft en een mooie combinatie van handel en horeca kent, wil het bestuur de bezoekers de kans geven om te winkelen “zonder bagage”. Heel concreet betekent dit dat bezoekers hun aankopen veilig moeten kunnen stockeren tijdens of na afloop van het winkelen en dat ze hun boodschappen buiten het centrum geleverd kunnen krijgen.

Het bestuur engageert zich ertoe om  in het winkelcentrum lockers te plaatsen, waarin bezoekers hun aankopen tijdelijk kunnen opbergen.  Het bestuur wil bezoekers hiermee motiveren om meer te shoppen en om hun verblijf op een aangename manier te verlengen, door bijvoorbeeld nog iets te gaan drinken of eten zonder zakken uit de winkel.  Het is immers bewezen: een aangenamer verblijf leidt tot een langer verblijf, dat dan weer aanleiding geeft tot meer consumptie.

Het bestuur wil de piste van het inzetten van (fiets)koeriers verder onderzoeken. Burg Pieters: “Onze stad kent reeds een succesvolle voorbeeld van een koeriersysteem, nl. het systeem van “Beedrop”, waarbij een aantal handelaars de boodschappen aan huis laten leveren. Dit initiatief werd zeer positief onthaald. Het lijkt het bestuur dan ook waardevol om dit project samen met de betrokken handelaars te evalueren en te onderzoeken hoe de stad hier op een zinvolle wijze een inbreng kan doen”.

Men wil ool inspelen op nieuwe technologieën. De stad moet meestappen in het “smart city” verhaal, waarbij de handelskern gezellig en aangenaam is, maar ook aangepast aan de snelle online wereld, die van overal bereikbaar is. Dit maakt ons commercieel centrum in één klap veel breder toegankelijk en laat ons toe om een divers publiek aan te spreken. Een prioriteit hierbij is het voorzien van gratis WIFI in het winkelkerngebied.

Het bestuur wil gaan voor de opmaak van een digitale kaartapplicatie over de stad. Zo’n app is van goudwaarde voor het delen en kennen van informatie over de inhoud en bereikbaarheid van het commercieel centrum, zelfs van op afstand. 5. Netheid

Een vergaande en continue bewustwording van bezoekers blijft nodig. Dat doet het bestuur best in samenwerking met de handelaars, want zij komen immers veelvuldig in contact met bezoekers en hebben verantwoordelijkheid over hun eigen medewerkers. Later in 2017 wordt in dat kader een sensibiliseringsproject uitgewerkt dat specifiek zal handelen over zwerfvuil en sigarettenpeuken, de twee grootste uitdagingen voor de netheid in ons commercieel centrum.  Wij blijven inzetten op een mindshift, zodat elke bezoeker de netheid van de stad hoog in het vaandel draagt en zich daar mee voor inzet. Het bestuur wil de Halse toeristische troeven maximaal koppelen aan de commerciële kansen. Hoewel dat soms als het ware vanzelf gaat (denk maar aan de Basiliek en het toerismekantoor, die midden op de Grote Markt liggen en dus vlakbij de handelskern), is daar in andere gevallen een actieve promotie voor nodig.

Consequent handelsvestigingsbeleid
Opdat de handel in het centrum kan floreren, is er een doordachte visie nodig over de invulling van de beschikbare handelspanden. Retailers die hun winkel willen vestigen in de periferie van de handelskern worden geweigerd indien hun aanbod concurrerend is met dat van de winkelkern. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief