HALLE - Verder bouwen aan een aantrekkelijk commercieel centrum deel 3

C21

HALLE - Verder bouwen aan een aantrekkelijk commercieel centrum deel 3

Scheepswerfkaai
Hier wil de stad een volwaardige parking !Foto Merckx)
 

 Men wil stad leefbaar én bereikbaar maken voor bewoners, handelaars en bezoekers. Een doordacht en duurzaam mobiliteitsplan voor het stadscentrum werd door de gemeenteraad goedgekeurd in juni 2016. Dit plan steunt op vier belangrijke uitgangspunten: Verkeersdrukte beheersen en zachte vervoersmodi aanmoedigen, bereikbaarheid van het centrum voor wie er een bestemming heeft verbeteren, doorrijdbaarheid van het centrum met gemotoriseerd verkeer ontmoedigen, zodat wie geen bestemming heeft in Halle-centrum er Doordachte mobiliteit

niet meer met de wagen zal kunnen doorrijden en de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het stadscentrum vergroten door het verhogen van de verkeersveiligheid en het kwalitatief opwaarderen van het openbaar domein. Dit circulatieplan zal in de zomer en najaar van 2017 gefaseerd ingevoerd worden.

Infrastructurele maatregelen
Om dit plan te laten slagen worden er een aantal maatregelen genomen. De as Ninoofsesteenweg- Beestenmarkt–Volpestraat wordt verkeersluw gemaakt. Deze straten krijgen het statuut van woonerf, met andere woorden: de voetgangers krijgen hier voorrang op de auto’s. De auto is hier nog welkom, maar de chauffeurs zullen zich moeten aanpassen aan de voetgangers. Op deze as wordt de Beestenmarkt heringericht tot een aangenaam plein.

Ze willen sterk inzetten op de zwakke weggebruikers. De bouwvergunning voor de Sint-Annabrug is intussen afgeleverd. De Parklaan wordt heringericht tot fietsstraat. Het nieuwe circulatieplan zorgt voor een veiligere situatie voor de fietsers en voetgangers.

Bewegwijzering
Om de bezoekers wegwijs te maken is er een bewegwijzeringsplan uitgewerkt. Voor diegene die met de wagen komen zullen de parkings vanaf de grote invalswegen bewegwijzerd worden. In de binnenstad is er een voetgangersbewegwijzering voorzien. Deze laatste is reeds goedgekeurd en de bewegwijzeringspalen zijn reeds besteld en geleverd. De wegwijzers zullen vermoedelijk eind april geplaatst worden.

Parkeren
De parkeercapaciteit wordt voor diegene die met de wagen naar Halle komen op korte termijn uitgebreid. In de buurt van het zwembad is de grote voorstadsparking Nederhem  voorzien met een capaciteit van 173 wagens. Deze wordt momenteel aangelegd en zal klaar zijn tegen het einde van dit jaar. Deze voorstadparking is er voor het centrum, het zwembad, maar ook voor mensen die in de buurt wonen en werken. Ook de nieuwe ontsluitingsweg biedt zo’n 100 extra parkeerplaatsen.

Er zal vanaf eind 2017 op drukke momenten  een pendelbusje rijden tussen deze parkings en het centrum.. Het stadsbestuur is momenteel ook in overleg met Waterwegen & Zeekanaal (eigenaar van de grond gelegen aan de Scheepswerfkaai) om toestemming te krijgen om de ruimte tussen de Scheepswerfkaai en het kanaal  in te richten zodanig dat hier een bijkomende parkeercapaciteit kan aangeboden worden.

Op middellange termijn worden de parkeerplaatsen in het centrum volledig herschikt. In het kader van een duurzame parkeervisie wensen we dat bezoekers die met de wagen naar het centrum komen maximaal aan de rand worden opgevangen.

 Binnen deze visie is er, voor diegene die in het centrum willen parkeren, een ondergrondse parking voorzien aan de Mgr. Scenciestraat ter hoogte van De Bres,. Deze parking zal de parking Leide, parking de Bres en parking Possozplein vervangen.   Het grote voordeel van een ondergrondse parking is enerzijds dat we openbaar domein kunnen opwaarderen en anderzijds dat de parkeerplaatsen altijd bruikbaar zijn. Ook als er markt of kermis is of als evenementen zoals de carnaval plaatsvinden. Deze parking voorziet in een variabele parkeerduur tegen een commercieel tarief. Naast de ondergrondse parking  wordt er een  (al dan niet ondergrondse) parking voorzien aan de Suikerkaai (als nabestemming van het huidige stadsmagazijn) voor de bezoekers die uit de richting van Lembeek komen. De capaciteit van de Parking de Gooikenaar zal uitgebreid worden voor diegenen die uit het Pajottenland komen. Voor de bezoekers die uit de richting van Sint-Pieters-Leeuw, Essenbeek of Beersel komen zijn er parkings aan de Scheepswerfkaai en Nederhem voorzien. De parkings Suikerkaai en Gooikenaar zijn bestemd voor langparkeren tegen een goedkoop (of gratis) tarief.

Op enige afstand van het centrum voorziet men ook een uitbreiding van de parkeercapaciteit aan de Welkomstlaan (in de volksmond gekend als de Landingsbaan).

In de omgeving van Nederhem plant de NMBS een parkeertoren met een capaciteit van 330 wagens, onder andere ter vervanging van de tijdelijke parkeerplaatsen rond Nederhem.. Deze parkeertoren zal in het weekend ook kunnen gebruikt worden door bezoekers van ons centrum. Al deze parkings zullen via aantrekkelijke (voet)wegen met het historisch centrum verbonden worden.

 De bedoeling is dat de stad de gronden voor deze parkings ter beschikking stelt van de privésector die er deze parking mag aanleggen en een te bepalen bouwprogramma mag realiseren (In afwachting van deze parkeermaatregelen op middellange termijn zal de parkeerregeling in het centrum reeds op korte termijn aangepast worden.  De nieuwe regeling zal ingevoerd worden in de zomer of herfst van 2017. Voor de bezoekers die een langere periode in het centrum willen of moeten zijn is er parking voorzien aan de stadsrand (vb. de Scheepswerfkaai, de Vandemaelestraat, de Spoorwegstraat, de Ziekenhuislaan, Nederhem,…) Hier kan gratis geparkeerd worden.

In het centrum zullen de bezoekers niet meer gratis kunnen parkeren. Ze gaan het aantal zones vereenvoudigen. Er komen binnen het historisch ei 3 parkeerzones: een gele, een groene en een rode zone.

In de gele zone (parking Leide, parking De Bres, De Willamekaai,…) zal men 3 uur gratis mogen parkeren, vanaf het 4e uur moet je hier betalen.

In de groene zone (dit is het Oudstrijdersplein en het Possozplein) willen we de bezoekers die voor kortere tijd naar Halle komen opvangen. Hier zal je maximaal 2 uur mogen parkeren, tegen 1,5 euro per uur.

In de rode zone (voornamelijk de straten) willen ze het parkeren voorbehouden voor de bewoners en voor de bezoekers die voor kortere tijd naar Halle komen  Daarom opteren ze hier voor een dure prijs en een korte parkeerduur. Je zal hier maximaal 1 uur mogen parkeren. De prijs bedraagt hier 2 euro per uur. Op de Beestenmarkt wordt een aantal shop en go plaatsen voorzien. Dit zijn plaatsen waar maximaal een half uur geparkeerd mag worden. Dit is de tijd die nodig is om snel een boodschap te doen. Het vrachtverkeer zal uit de autovrije straten geweerd worden.  Laden en lossen zal voortaan alleen nog mogelijk zijn op hiertoe voorziene plaatsen aan de rand van de voetgangerszone.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 apr 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief