HALLErbos heeft terug zijn blauw tapijt

C21

HALLErbos heeft terug zijn blauw tapijt

Hallerbos_0
Het schepencollege gaf het voorbeeld. Zij namen als eerste de bis. (Foto Felix Merckx)
 
Hallerbos_1
Foto Emile Devogeleer
 
Hallerbos_2
Foto Emile Devogeleer
 
Hallerbos_3
Foto Emile Devogeleer
 

 Bussen rijden gratis tussen Halle en het bos

 Eindelijk is het zo ver. Vanaf dit weekeinde kan men gratis met een bus van De Lijn vanuit het centrum van Halle naar het Hallerbos. De eersten die de bus namen waren de leden van het Hakse schepencollege. De bus wordt  ingelegd van aan het station van Halle en stopt ook op Welkomstlaan (landingsbaan). Dit jaar wordt het een echt ”hyacintenfestival”. Het is echter ten strengste verboden de bloemen te plukken of de paden te verlaten

Het Hallerbos, dat zich uitstrekt over Essenbeek, Halle, Dworp en Woutersbrakel, is bedekt met een blauw tapijt van boshyacinten. Een uniek zicht dat honderdduizenden bezoekers lokt op enkele weken tijd.. Verleden jaar waren het er zoveel dat dringend moest ingegrepen worden. Vandaar de bussen en ook de vele stewards die de bezoekers op de paden moeten houden. Vertrappelde bloemen en planten komen immers niet meer terug.

De wilde boshyacinten of Edymlon mutans komt voor in loofbossen. Zij gedijt welig op plaatsen met een constant vochtig en koud klimaat. Het plantje wordt 25 centimeter hoog met een tros van violetblauw klokvormige bloemen en houdt van schaduwrijke plaatsen. De bloem zelf knikt naar beneden. Zo wordt het hart van de bloem beschermd tegen regendruppels.

 In Vlaanderen is deze boshyacint nog te vinden in de Leemstreek ten westen van Leuven, de Vlaamse Ardennen en het West-Vlaamse heuvelland. Dit blauw tapijt kan in het 570 hectaren grote Hallerbos bewonderd worden. Een wandeling begint men best rond de Achtdreven of aan het bosmuseum aan de Vlasmarktdreef. De achtdrevenwandeling is zelfs zo uitgestippeld dat er ook personen met een handicap deze wandeling kunnen doen. Het parcours is verhard en vrijwel volledig vlak. Van aan de Achtdreef en ook vanaf het bosmuseum vertrekken een aantal bewegwijzerde wandelingen. Op plaatsen zijn er ook rustbanken voorzien. De bloemen zelf blijven slechts enkele weken prachtig blauw.

 De blauwe bloempjes mogen niet geplukt worden en dat op straffe van boete. Na enkele minuten verliezen ze ook hun kracht en gaan afhangen.

SHUTTLEBUS
Het meest in het oog springend  is natuurlijk de inzet (en dit voor de allereerste keer) van een shuttlebus tijdens het weekend. Deze shuttlebus - geleverd door de Lijn, maar betaald door de stad - vertrekt van aan het station van Halle, stopt op de Welkomstlaan en brengt de bezoekers vervolgens helemaal gratis tot op de Achtdreef in het bos. Dichter bij de bloemen geraak je niet.Men hoeft dus niet te zoeken voor een parkeerplaats. Zijnw

De bussen rijden op 15, 16,17 (is Paasmaandag), 22, 23, 29, 30 april en op 1 mei. De bus begint te rijden vanaf 9u 's morgens tot 20u 's avonds. De frequentie is om het halfuur. De shuttlebusparkings zijn gemakkelijk te bereiken via afrit 21, richting centrum.

Wie toch met de wagen wil komen moet weten dat de parkeerplaatsen rond het Hallerbos beperkt zijn.

De Vlasmarktdreef zal tijdens de weekends opnieuw afgesloten worden voor alle verkeer. Mindervaliden en groepen met touringcars worden echter niet vergeten, zij zullen wel terecht kunnen op de Achtdreven. Deze praktische info kan ook terug gevonden worden op www.hyacintenfestival.be   en zal ook op een infofolder verspreid worden.

De shuttlebus stopt in het centrum, ideaal dus om even de stad in te trekken en je bezoek af te sluiten met een hapje en een drankje.

Met de fiets kan men naar het Hallerbos komen. Via het knoopppuntennetwerk geraakt men gemakkelijk van het centrum naar het Hallerbos. Het mooie uitzicht krijg je er gratis bij!

Knooppunten volledige fietslus: 65 – 28 – 50 – 53 – 64 – 66 – 65. Tijdelijke fietsstallingen op de achtdreven, de Hogebermweg en bij het bosmuseum.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2017
Felix Merckx
Felix Merckx en Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief