HALLE - Twee gerestaureerde schilderijen te bewonderen in de basiliek op erfgoeddag

HALLE - Twee gerestaureerde schilderijen te bewonderen in de basiliek op erfgoeddag

Erfgoed_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Erfgoed_2
Foto's Emile Devogeleer
 
Erfgoed_3
Foto's Emile Devogeleer
 

 Op zondag 23 april (Erfgoeddag) zal men in de Halse basiliek twee schilderijen kunnen bewonderen in de de Maria kapel en dit van 11 tot 16.45 uur.  Deze twee schilderijen zijn de Madonna der gehangenen met zicht op het middeleeuwse Halle en de Clarisse Madonna. Beiden werden onlangs gerestaureerd en dit op initiatief van Pro Arte Hallensis. Restaurateur is Johan Van den Eede

In 1993 werd Pro Arte Hallensis opgestart. Bedoeling was de mirakelschilderijen die in de torenruimte hingen te restaureren. Deze 21 schilderijen hingen verwaarloosd in de torenruimte onder het roet en onherkenbaar. Samen met de Koning Boudewijn Stichting, de Kerkraad van de basiliek, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium werd het project opgestart.

Miel Merens, een lid van Pro Arte Hallensis, ging op speurtocht en ontdekte in het Tylermuseum in Nederland een Rubensgravure met de Madonna van Halle. Al de thema's van de gravure zijn terug te vinden vinden in de 21 mirakelschilderijen.

Met de restauratie van van de "Clarisse Madonna" begon Roger Smellinckx zowat 10 jaar geleden. Hij overleed echter en kon zijn werk niet verder afwerken.

Uit onderzoek van het paneeltje bleek dat achteraan het merkteken stond van de leverancier van de familie Breughel. Uit het opschrift vooraan kon Roger vaststellen  dat de schenker Clarisse was. Clarisse was een lakenkoopman uit Rijsel en goede vriend van Rubens.

Roger liet een infra-rood onderzoek doen door Luc Van Asten in Hasselt. Hieruit bleek dat het portret van Clarisse bijgewerkt was. Volgens Roger werd dit paneeltje geschilderd in het atelier van Rubens. Rubens zou het gezicht van Clarisse op paneeltje met enkele penseeltrekken verbeterd hebben.

Vermits Rubens en Helene Fourment (volgens mondelinge overlevering/Claude Geeraerts uit Hondzocht) regelmatig op bezoek waren  bij de familie Richardot op het (nu verdwenen) kasteel van Lembeek, zou het kunnen dat Clarisse de schilderij liet maken in het atelier van Rubens.

De restauratie werd verder afgewerkt door Johan Van den Eede

"De Madonna der gehangenen met zicht op het middeleeuwse Halle".

Bij het bezoek aan de reserve (schilderijen)was er ook een leerling-restaurateur van de academie van Anderlecht aanwezig. Hij vroeg of hij de "Madonna der gehangenen" mocht restaureren. Men vroeg raad aan Johan Van den Eeden. Hij vond dit een te mooi werk om het laten restaureren door minder ervaren restaurateurs.

Anne Renaux, voorzitter van de Kerkraad vroeg een prijsofferte aan Johan. Het bedrag overschreed echter de limiet van de openbare aanbesteding. Ghislain Stas stelde voor dat de Kerkraad de eerste schijf zou financieren en dat Pro Arte Hallensis  voor de rest een sponsor zouden zoeken.

De schilderij is uitzonderlijk mooi. Ook deze schilderij stelt verschillende taferelen van de Rubens-gravure voor. Historisch is dit waarschijnlijk ook ,het "oudste fotografisch zicht" op Halle met in de verte  de nog Gotische toren.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 apr 2017
Felix Merckx
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 25 mei 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Elsie De Greef | 24 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Devogeleer Emile | 22 mei 2018
Devogeleer Emile | 22 mei 2018

archief