REGIO / HALLE - Weyts investeert € 74 miljoen in fietsinfrastructuur in Vlaams-Brabant

REGIO / HALLE - Weyts investeert € 74 miljoen in fietsinfrastructuur in Vlaams-Brabant

Weyts_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Weyts_2
Foto's Emile Devogeleer
 

 Vlaams minister van Mobiliteit  Ben Weyts komt voor het eerst met een Fietsinvesteringsplan, dat alle fietsinvesteringen voor de rest van de bestuursperiode (tot 2019) concreet maakt. In de komende 3 jaar is er zo ook € 74 miljoen Vlaams geld vastgelegd voor fietsinvesteringen langs gewestwegen in Vlaams-Brabant. Weyts: “Vroeger keken we alleen maar terug na de feiten. Nu creëren we concrete, nieuwe perspectieven voor de fietsers in Vlaams-Brabant door voor het eerst 3 jaar vooruit te blikken”.  Hij stelde zijn plannen voor in Halle, waar ze bezig zijn met de aanleg van nieuwe fietspaden langs de Bergensesteenweg.

De stilstand op onze wegen verlamt mens, milieu en economie. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil ook de bewoners van Vlaams-Brabant verleiden om de auto vaker te ruilen voor een alternatief, zoals de fiets. Weyts wil fietsen aantrekkelijker maken met concrete troeven, zoals snelle en comfortabele verbindingen. En daar is nog heel wat werk aan de winkel, blijkt uit een nieuwe analyse van de fietspaden langs Vlaamse gewestwegen. Daaruit blijkt dat in 2015 slechts 63,5% van de fietspaden ‘uitstekend’ of ‘behoorlijk’ scoort op de comfortparameter. Ten opzichte van het vorige meetjaar (2013) wordt er weliswaar in alle provincies vooruitgang geboekt, maar het cijfer blijft te laag. “We hebben nog een lange fietsweg te gaan”, vindt Weyts.

Weyts heeft nu een uitgebreid Fietsinvesteringsplan klaar. Het is de eerste keer dat alle fietsinvesteringen voor een periode van 3 jaar (2017-2019) op deze manier naar voor geschoven worden. Het investeringsbudget voor de fiets wordt dan ook opgetrokken naar een recordhoogte. Er wordt in de periode 2017-2019 ook € 74 miljoen Vlaams geld vastgelegd voor fietsinvesteringen in de provincie Vlaams-Brabant. Het gaat vooral om fietsverbindingen langs de gewestwegen.  Daarbovenop gaat er ook geld naar fietsverbindingen op jaagpaden en naar ondersteuning van fietsprojecten op lokale wegen.

Er wordt geïnvesteerd in heel Vlaanderen, maar gevoelig meer in de Vlaamse Ruit – en dus ook in Vlaams-Brabant. Weyts focust immers sterk op het woon-werkverkeer en investeringen die pendelaars aan het fietsen krijgen. De nadruk ligt onder andere op fietssnelwegen (of delen daarvan) en het wegwerken van ‘missing links’. “Vlaams-Brabant is nu al een fietsland in het weekend, maar nog niet tijdens de werkweek”, zegt Weyts. “Ik wil pendelaars in Vlaams-Brabant de mogelijkheden geven om ook van maandag tot vrijdag voor de fiets te kiezen”.

“Ik ben enkel bevoegd voor de gewestwegen”, benadrukt Weyts tot slot. “Het gros van de fietspaden is in handen van de lokale besturen. Ik besef dat het ook voor hen niet vanzelfsprekend is om in tijden van besparingen extra te investeringen. Als Vlaamse Regering geven wij bij deze alvast het goede voorbeeld”.

Fietsinvesteringen (2017-2019) in de Zennevallei en het Pajottenland.  De volledige lijst vind je terug op http://www.benweyts.be

-Affligem op de A10 -Herbouwen brug Lombeekstraat € 1.950.000
-Asse op de N9 - Structureel onderhoud van de rijweg, wegvak Langestraat – Vaal - € 1.549.800
-Beersel - Heraanleg N231 van Vastiau tot Zavelberg (incl vernieuwen riolering) - € 1.000.000
-Galmaarden op de N272 - Tollembeek – Galmaarden: structureel - € 625.000
-Halle - Kanaal Brussel-Charleroi - Zuidbrug: boogbrug kanaal + spoorwegbrug € 3.776.000
-Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos - Kanaalroute Zuid - Optimalisatie jaagpaden. -€ 1.151.290
-Herne - N285 - Structureel onderhoud van rijweg en fietspad - € 1.505.000
-Sint-Pieters-Leeu -  N6 -  Doortocht Sint-Pieters-Leeuw -  € 6.460.00
-Opwijk - N47 - Heraanleg rijweg, fietspad en fietstunnel - € 200.000

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2017
Felix Merckx
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 23 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 22 mei 2018
Devogeleer Emile | 22 mei 2018
Devogeleer Emile | 22 mei 2018
Devogeleer Emile | 21 mei 2018

archief