SP.A van HALLE mag dit jaar het feest van de arbeid vieren

SP.A van HALLE mag dit jaar het feest van de arbeid vieren

Spa_2
Foto Felix Merckx
 

 Op 1 mei wordt het Oudstrijdersplein omgetoverd tot een heus familieplein met animatie, eetstandjes en optredens. “In 2018 zal de Halse sp.a-afdeling 125 jaar bestaan” vertelt  Marc Snoeck.“Dit betekent concreet dat de eerste sporen om een socialistische partij op de been te krijgen dateren van 1893.  Dat is bijzonder vroeg, want dat is maar 8 jaar na de oprichting van de BWP op nationaal gebied. Deze 1 mei viering is dan ook de aftrap van een feestjaar dat volgend jaar zijn apotheose zal kennen met een heuse viering en tentoonstelling.  Maar meer daarover later.”

De dag van de arbeid, 1 mei, vormt één van de grootste tradities van de arbeidersbeweging. Deze strijddag is nauw verbonden met de strijd voor de 8-urendag en met de opkomst van de Tweede Internationale op het einde van de 19e eeuw, toen de arbeidersbeweging zich in een fase van opkomst bevond en nieuwe massale organisaties tot stand kwamen.

De oorsprong van 1 mei ligt in de Verenigde Staten. Daar werd op 1 mei 1886 een nationale actie- en stakingsdag georganiseerd om de 8-urige werkdag af te dwingen.

Op dat ogenblik was 1 mei in de VS ‘Moving Day’, de dag waarop alle jaarlijkse contracten hernieuwd werden. In totaal gingen zo’n 340.000 arbeiders in staking, een zeer groot succes voor de VS. Het resultaat van de stakingsdag verschilde van regio tot regio. Op sommige plaatsen werd de 8-uren dag ingevoerd.

Het is nu juist 11 jaar geleden dat er in Halle nog een dergelijke viering was van d federatie Halle-Vilvoorde in Halle

Op 1 mei vinden er een aantal optredens plaats op het Oudstrijdersplein, het plein voor het stadhuis.“Het wordt een heuse familiehappening,” vertelt Bertrand Demiddeleer, voorzitter van de partij.  “Voor de kinderen zal er een molen staan en is er, voor de eerste keer in onze streek,  het optreden van De Bende.  Dat is de band rond Joyce Bullens, bekend van VTMKzoom en Studio 100TV en Lisa Michiels bekende youtubster en finaliste van ‘K3 zoekt K3’. Ze treden op om 14u. De headliner is echter Gene Thomas om 17u.”

Gene Thomas hoeft geen introductie meer.  Bekend van X-Session en van heel wat nummer 1 hits en TV-programma’s.  De man brengt nummers van eigen werk.  Een van onze grootste Vlaamse artiesten.

“We hebben ook aan ons plaatselijk talent gedacht.  Zo komt Basement Noises een band met leden uit Halle en Lembeek die aan een serieuze opgang bezig is het plein in vuur en vlam zetten tegen 15u30.  En we eindigen om 18u30 met een van de beste cover- en ambiancebands uit de streek: Moelparkee.  Dat wordt een serieus feestje als aflsuiter”, aldus de voorzitter.

Naast de optredens zijn er ook allerlei exotische- en andere eetstandjes en kan er gezellig een pintje of andere drank genuttigd worden en tussen de optredens door kan men genieten van een paar dansoptredens, onder andere van de Boliviaanse gemeenschap uit Halle. Wie vragen heeft over de groepsaankopen voor goedkopere energie zal er eveneens aan een standje terecht kunnen en ook de mensen van Pajopower kunnen er de nodige uitleg verschaffen.

“Het wordt kortom een all-in feest waar iedereen iets naar zijn gading kan vinden.  En bovendien is de toegang volledig gratis” vult Bertrand Demiddeleer nog aan.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 25 mei 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Elsie De Greef | 24 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Devogeleer Emile | 22 mei 2018
Devogeleer Emile | 22 mei 2018

archief