HALLE - Gerestaureerde schilderijen voorgesteld aan het grote publiek

C21

HALLE - Gerestaureerde schilderijen voorgesteld aan het grote publiek

Stas_1
Foto's Olaf
 
Stas_2
Foto's Olaf
 

 Naar aanleiding van Erfgoeddag stelde Pro Arte Hallensis in de Halse basiliek twee gerestaureerde schilderijen voor  en dat in aanwezigheid van Ben Weyts, minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn en Europees parlementslid Marc Demesmaeker. Deze twee schilderijen zijn de Madonna der gehangenen met zicht op het middeleeuwse Halle en de Clarisse Madonna. Beiden werden onlangs gerestaureerd. Restaurateur is Johan Van den Eede

In 1993 werd Pro Arte Hallensis opgestart. Bedoeling was de mirakelschilderijen die in de torenruimte hingen te restaureren. Deze 21 schilderijen hingen verwaarloosd in de torenruimte onder het roet en onherkenbaar. Samen met de Koning Boudewijn Stichting, de Kerkraad van de basiliek, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium werd het project opgestart.

Volgens Johan Van den Eede, leraar restauratie van de academie van Antwerpen, is De Madonna der gehangenen  een topwerk.

Voorzitter Pro Arte Hallenses Ghislain Stas: “Wat ik vermoedde is na restauratie duidelijk geworden. Deze schilderij is het oudste 'fotografisch zicht op het middeleeuwse Halle. Op het detail zie je het middeleeuwse Halle met de gotische torenspits. Links is waarschijnlijk  het verdwenen kerkje van Eisinghen (Buizingen) te zien. Rechts zie je "stroppen" met op de heuvel de galg”.

Schepen Marc Snoeck en voorzitter van de erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei  had het over de restauratie van de schilderijen. “De restauratie, het herstel en de herwaardering van de vergeten en spijtig genoeg dikwijls ondergewaardeerde mirakelschilderijen van de Basiliek van Halle is het werk van Pro Arte Hallens. Zij zetten zich reeds meer dan 20 jaar onafgebroken in om deze schilderijen op zich, maar ook de achterliggende geschiedenis en de iconografie van deze schilderijen letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers te plaatsen en onder de aandacht te brengen van het grote publiek. En dit is natuurlijk bijzonder waardevol en verdient ons aller respect en waardering.  De meeste van deze schilderijen zijn eeuwen oud, dikwijls  onherkenbaar door de jarenlang opstapeling van roet en vuil, soms in meer of mindere mate aangetast en beschadigd.  Maar ook de geschiedenis en het verhaal achter de schilderij is weinig of niet gekend.  Wie is de kunstenaar van het schilderij ? Waar werd het gemaakt ?  Vertellen deze schilderijen iets over de geschiedenis van onze stad ?  Hoe is het hier terecht gekomen ?  Wat leren ons de details van deze schilderijen ?  Zoals jullie kunnen merken : meer vragen, dan antwoorden ! Maar hier start dan het verhaal van de vereniging van Pro Arte Hallensis.  Zij proberen stapje voor stapje en met veel geduld de puzzelstukjes opnieuw bij elkaar te leggen”.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 apr 2017
Felix Merckx
Olaf Feldberg
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief