Frank Boon is de nieuwe ereburger van HALLE

C21

Frank Boon is de nieuwe ereburger van HALLE

Boon_1
Foto's Felix Merckx
 
Boon_2
Foto's Felix Merckx
 
Boon_3
Foto's Felix Merckx
 
Boon_4
Foto's Felix Merckx
 

 Nadat hij in 2008 al het ereplakket van de stad Halle kreeg, werd hij nu ook ereburger van de stad. Door het brouwen van zijn geuze, kriek en andere zette hij Halle op de wereldkaart . Hij zette zijn eerste bescheiden stappen in de lambiekwereld in 1975 als geuzesteker en handelaar in streekbieren in Halle. In 2006 koos de Halse Persclub hem al tot persoon van het jaar in Halle.

Burgemeester Dirk Pieters motiveerde beslissing “De geuzestekerij van Frank Boon kende duidelijk succes. Het bier sloeg aan bij de consument en de productie groeide gestadig. Het was bijna onvermijdelijk dat een man, die zo vol passie bezig was met  bieren van spontane gisting, het niet zou beperken tot geuzesteker maar eens ook met een eigen lambiekbrouwerij zou van start gaan. De brouwerij is enorm gekend om zijn geuze- en kriekbieren en kreeg intussen vele awards in België en wereldwijd. Door een aantal belangrijke investeringen in het productieapparaat heeft hij de kwaliteit van zijn bieren op een zeer hoog niveau kunnen tillen. In 2013 werd een vernieuwde brouwerij geopend. De brouwerij is inmiddels ook uitgegroeid tot een toeristische trekplijster”.

Wie is Frank Boon?

Frank werd geboren te Leuven op Leuven-kermis 6 september 1954,volgde lagere school te Machelen (Bt), te Strombeek-Bever en te Brussel (1960 - 1967), ASo Economische, aan het Pensionaat H. Hartcollege te Wezembeek-Oppem (tot l971). Nadat Zijn gezin naar Halle verhuisde volgde Hij nog ASO Menswetenschappen aan het St. Thomasinstituut te Brussel (tot 1973)

IIn november 1975 startte hij de Geuzestekerij "Gevze Boon" in kelders aan de Arkenvest te Halle, onder het huidige restaurant "t'Aandeel". Hij reisde het land af op zoek naar bieren vanandere streekbrouwerijen om een assortiment "streekbieren" samen te stellen. Deze handel in streekbieren was in 1975 een noviteit, niemand had eerder het idee gehad om alle Belgische speciaalbieren samen te brengen in één handel. Het verschafte hem een  rendabele distributie voor zijn zelf gemaakte Geuze.

ln 1977 nam hij de gebouwen en inboedel over van de Geuzestekerij "De Vits', te Hondzocht. De streekbierhandel en de Geuzestekerij groeiden snel iuit hun voegen en in l992 kocht hij de voormalig fabriek "Ateliers Deblander" in het centrum van Lembeek.

Omdat in zijn assortiment streekbieren het Witbier het best verkopende bier was en er steeds bevoorradingsproblemen waren te Hoegaarden, richtte hij in oktober 1983 samen met Paul Vanneste de brouwerij"De Gouden Boom" op te Brugge. Ze huurden de gebouwen van de voormalige brouwerij Het Hamerken, kochten de inboedel en begonnen aan het brouwen van"Brugs Tarwebier" en vanaf 1985 ,Brugse Tripel,,.

Van 1983 tot 1985 was de groei te Lembeek zo sterk dat er moest uitgekeken worden naar nieuwe vennoten en meer kapitaal. Zo sloot hij een overeenkomst met de wijngroep Fourcroy op 50/50 basis, waardoor de groei te Brugge en Lembeek kon gefinancierd worden. Omdat uiteindelijk de distributie via Fourcroy niet het verhoopte resultaat gaf werden de zaken in 1989 uit mekaar gehaald: hij verkocht zijn deel in de streekbierenhandel (Drinkland) aan Fourcroy, terwijl hij hun deel overnam in de Geuzestekerij. In datzelfde jaar maakte hij een  overeenkomst met Holding Diepensteyn (Familieholding boven Brouwerij palm), op de zelfde 50/50 verhouding, kwestie van de distributie beter te organiseren en meer middelen aan te brengen. D

OMVORMING TOT BROUWERIJ
V
oor de bouw van een brouwzaal werd in 1989 de Geuzestekerij omgevormd tot Brouwerij. In 1994 verkocht hiuj zijn participatie in de brouwenij te Brugge, zodat  hij al zijn middelen kon concentreren in de Brouwerij te Lembeek. In2002 werd het merk "Duivels Bier,, overgenomen van Brij. Vanderlinden uit Halle.

In 1989 was de omzet van de brouwerij nog slechts €50.000,- euro  per jaar. In 2001 was dat1,17 miljoen euro en in2016 werd het €5,4 Miljoen euro met 17 medewerkers.

In2012 kwam zijn zoon Jos hem vervoegen in het bestuur van de brouwerij. Als bio- ingenieur KUL, specialiteit Brouwerij en Mouterij, werd hij verantwoordelijk voor Productie en Techniek.

In2011-13 werden de gebouwen vergroot en werd een nieuwe brouwzaal gebouwd, dit omaan de stijgende vraag te voldoen, een investering van ca. 4 miljoen euro. Brouwerij Boon bezit 158 grote, eikenhouten vaten met elk een inhoud van 6000 à 27500 liter, enkele vaten, hebben een inhoud van 65.000 liter. De totale voorraad lambiekbier is  2,1 miljoen liter. In 2016 werd er 27.200 HL bier gebrouwen. Brouwerij Boon is nu de tweede grootste onafhankelijke Lambiekbrouwerij en de grootste producent van traditionele Geuze.

In2071  werd de bouw aangevat van een vijfde vatenmagazrjn aande andere oever van de Zenne. Een bijkomend rijpingsmagazijn voor ca. 1000 paletten met flessen werd geopend te Tubize.

In 2017 vervoegt zijn zoon Karel Boon (TEW KUleuven) de brouwerij . Hij  zal verantwoordelijk zijn voor Verkoop en Marketing. Zijn andere kinderen werken ook regelmatig voor de brouwerij. Jan doet al de computers draaien, Bertien doet heel wat grafisch werk voor de bedrijfscommunicatie.

PRIJZEN
De brouwerij kreeg voor haar bieren verschillende internationale prijzen, waaronder de Gouden medaille voor Geuze Boon op de tweejaarlijkse World Beer Cup 2008 te San Diego, de Gouden en Zilveren medaille voor resp. Geuze Mariage Parfait en Oude Geuze Boon op deWBC 2010 te Chicago. In 2012 weer de Gouden Medaille voor Oude Geuze te San Diego, in 2014 weer een Gouden Medaille voor Oude Kriek Boon en in 2016 de Gouden Médaille voor Oude Geuze Boon Black Lóel.

ln een periode van 10 jaar ging de Gouden Medaille van de World Beer Cup voor deze categorie bieren steeds naar Brouwerij Boon, geen enkele brouwerij deed hen dat voor.

Frank is sinds l980l id van de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers en sinds 2016 voorzitter ("Grootmeester") van deze vereniging. Hij is bestuurder bij de federatie derBelgische Brouwers (Brouwershuis, Grote Markt 10, Brussel)

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief