HALLE - Kerkhoven worden aangepakt

C21

HALLE - Kerkhoven worden aangepakt

Kerkhof_bewerkt-1
Foto Felix Merckx
 
_cid_1526a61e-3db5-4bc2-9289-3975b5085b3c_belkin
Zo was het vroeger (Ingezonden foto)
 

Sinds een paar jaar zijn ze in Halle de kerkhoven in een nieuw kleedje aan het steken. Dat dit niet altijd van een leien dakje liep weten ze allemaal. Remember het kerkhof van Halle centrum. Het verbod op gebruik van pesticides heeft het  niet gemakkelijk gemaakt

Op verschillende kerkhoven hebben ze al grindpaden omgevormd tot graspaden die beter te onderhouden zijn. Ze zijn volop bezig met het ontruimen van niet geconcedeerde graven om zo nieuwe plaatsen te creëren, verouderde hagen en onderhoudsintensieve beplantingen te verwijderen, en bepaalde grasperken in te zaaien met een insectvriendelijk bloemenmengsel. Alsook verschillende renovaties van de wegenis in asfalt of platines. Ook de strooi en foetusweides hebben we heringericht.

Schepen Johan Szevé (Sp.a): “Tevens pakken we de graven en monumenten van de oud-strijder aan. Verschillende foto’s ontbreken of zijn afgebleekt door weersinvloeden. Nog voor 2018 (honderd jaar herdenking van de 1ste wereldoorlog)  gaan we die allemaal vervangen.  Deze foto’s zijn terug te vinden in het archief van de stad. Totale kost voor de vervanging van deze foto’s op alle kerkhoven ligt rond de 15.000€. Op verschillende kerkhoven zijn de oorlogsmonumenten overwoekerd door hagen en bomen. Door deze te verwijderen krijgen we een beter zicht, niet alleen op de monumenten maar ook op gans het kerkhof. Op het rondepunt hier in Lembeek gaan we de taxusblokken tussen de grafzerken verwijderen zodat de zerken beter in het oog springen. Omdat de graveringen in de stenen zijn niet meer leesbaar, worden hier nieuwe  gegraveerde naamplaten voorzien. De betonnen trap aan het monument ( Christusbeeld) is zeer verweerd, dit lossen we op door deze trap om te vormen tot een bloembak. We zullen hier ook de gebakken dekstenen rond het park opvoegen en herstellen”.

De grote werken zoals het asfalteren en aanleg van platines besteden ze uit, maar het merendeel van de werken wordt gedaan door de eigen uitvoeringsdienst. Toch nog even vermelden dat sinds dit jaar ze het onderhoud niet meer uitbesteden maar dit met eigen mensen doen ( Halle centrum 2 extra personeel).

Dit alles heeft natuurlijk een kostenplaatje: als ze alles optellen van 2015 tot 2018 komen ze op een bedrag van een kleine 700.000€.         

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief