Halle bereidt zich voor op uitbreidingsronde kinderopvang

C21

Halle bereidt zich voor op uitbreidingsronde kinderopvang

Halle
EP

 Halle vraagt al jaren naar bijkomende gesubsidieerde kinderopvang voor baby’s en peuters. Het is de Vlaamse overheid die beslist wanneer er bijkomende gesubsidieerde plaatsen worden toegekend aan de stad. Voor 2017 stelt de Vlaamse regering 7,5 miljoen euro nieuwe subsidies ter beschikking. 3,5 miljoen euro daarvan wordt ingezet om een basissubsidie te geven aan 4.574 bestaande plaatsen groepsopvang die nog geen subsidies van Kind en Gezin krijgen. De overige 4 miljoen euro gaat naar 648 extra plaatsen met inkomenstarief. Een deel hiervan is voorzien voor nieuwe plaatsen en een deel is voor de omschakeling van bestaande plaatsen naar plaatsen met inkomenstarief. Halle hoopt op 32 bijkomende plaatsen.

Het vrijmaken van subsidies voor kinderopvang noemt men een “uitbreidingsronde”. Binnenkort staat er in Vlaanderen een nieuwe uitbreidingsronde gepland. Hoewel het nog onzeker is of onze stad bijkomende plaatsen zal kunnen krijgen, besliste het bestuur hier toch reeds op te anticiperen. De gemeenteraad keurde een reglement goed dat de criteria vastlegt die de stad zal kunnen hanteren wanneer zij bijkomende plaatsen zou toegekend krijgen. Bij een “uitbreidingsronde” vraagt Kind en Gezin immer steeds aan het lokaal bestuur om een advies te formuleren over de aanvraag binnen de gemeente. Kind en Gezin beoordeelt of dit advies kwaliteitsvol en zorgvuldig werd opgesteld.

Als lokale regisseur heeft het lokaal bestuur op die manier inbreng in de ontwikkeling van het kinderopvangaanbod op het grondgebied.

Het lokaal bestuur bepaalt zelf de criteria waarop zij haar advies baseert. Het moet gaan om duidelijke, relevante, niet-discriminerende en duurzame criteria. Ze zijn een aanvulling op de bestaande criteria van Kind en Gezin. De criteria werden voorgelegd aan het Lokaal Overleg Kinderopvang en positief geadviseerd.

De gemeenteraad keurde volgende criteria goed: deelname aan het loket kinderopvang waarbij de kinderopvang zich houdt aan de “Engagementsverklaring Lokaal Loket Kinderopvang Halle” ; de kinderopvang vangt voldoende kinderen uit de voorrangsgroepen op ; de kinderopvang vangt voldoende kinderen op die gedomicilieerd zijn in Halle;  de kinderopvang zal de nieuwe plaatsen met inkomentarief plaatsen snel in gebruik nemen; de kinderopvang biedt flexibele opvang aan: kinderopvang vóór 7 uur en/of na 19 uur; openstellen voor occasionele opvang en deeltijds opvangplan (minder dan 5 dagen per week)

Met deze criteria zal Halle dus rekening houden voor de verdeling van de plaatsen wanneer Halle bijkomende, gesubsidieerde plaatsen in de kinderopvang zou toegewezen krijgen. Zij hopen op 32 plaatsen

 Info: dienst gelijke kansen en onderwijs - kindbeleid  | kindbeleid@halle.be  | T 02 365 97 01

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2017
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief