HALLE - Op veilige manier naar de zon kijken

HALLE - Op veilige manier naar de zon kijken

Visueel_zon_tom_severs
Foto Tom Severs

De Halse sterrenkundevereniging Mercurius organiseert dit jaar opnieuw een zonnekijkdag in Halle en dit op zondag 2 juli 2017 van 14 tot 17 uur v op de Halse Stationsplein. Verschillende sterrenkijkers  voorzien van speciale veilige zonnefilters zullen er opgesteld staan.  

Let wel op: kijken naar de Zon kan erg gevaarlijk zijn, wanneer niet de juiste middelen worden gebruikt.

Er zijn een aantal zeer onveilige manieren (NIET DOEN dus!): De Halse sterrenkundevereniging Mercurius organiseert dit jaar opnieuw een zonnekijkdag in Halle en dit op zondag 2 juli 2017 van 14 tot 17 uur v op de Halse Stationsplein. Verschillende sterrenkijkers  voorzien van speciale veilige zonnefilters zullen er opgesteld staan.  

Let wel op: kijken naar de Zon kan erg gevaarlijk zijn, wanneer niet de juiste middelen worden gebruikt.

 Er zijn een aantal zeer onveilige manieren (NIET DOEN dus!): 

 1.           Niet doen: zonder filter kijken door een verrekijker of sterrenkijker. We zeggen wel gekscherend dat je dit twee keer kunt doen: een keer met je linkeroog en een keer met je rechteroog... Je kijker werkt als een sterk vergrootglas, en je weet waarschijnlijk wat er gebeurt wanneer je zonlicht door een vergrootglas op een vel papier laat vallen.

2.           Niet doen: met een oculairfilter kijken door je sterrenkijker. Dit filter hangt in het brandpunt van de kijker, waar alle zonnestralen bijeenkomen, waardoor het filter kan springen met oogschade en mogelijk blindheid als gevolg.

3.           Niet doen: met een beroet glaasje, belicht stukje film, lasbril, cd-tje, enzovoort (zonder kijker) kijken. Dit maakt de Zon inderdaad zwakker, maar blokkeert niet de schadelijke straling.

Kom daarom naar het Stationsplein op een veilige manier naar de Zon kijken.

De activiteit is gratis.   Mercurius Halle verdeelt gratis folders.  

Omdat het weer een belangrijke rol speelt, kan men voor de ‘allerlaatste’ informatie over de activiteiten terecht op de facebook-pagina van Mercurius Halle..   

Meer informatie over de zonnekijkdag Mercurius Halle kan men verkrijgen bij Tom Severs op 0475/67.96.59, op www.mercuirushalle.be  of op www.zonnekijkdag.be   

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jun 2017
Felix Merckx
Tom Severs
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 25 mei 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Elsie De Greef | 24 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Sam Herremans | 23 mei 2018
Devogeleer Emile | 22 mei 2018
Devogeleer Emile | 22 mei 2018

archief