HALLE - Provincie en Regionale Landschappen hernieuwen samenwerking

HALLE - Provincie en Regionale Landschappen hernieuwen samenwerking

Ref_1_gr
Foto's Emile Devogeleer
 
Reg_1_kl
Foto's Emile Devogeleer
Reg_2_kl
Foto's Emile Devogeleer
 

 De provincie Vlaams-Brabant en de 5 Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen hernieuwden in Halle hun samenwerking voor de periode van 2017 tot en met 2019. ‘Na enkele onzekere jaren worden de Regionale Landschappen met deze vernieuwde samenwerkingsovereenkomsten ten volle herbevestigd als belangrijke partner voor de realisatie van de actieplannen voor biodiversiteit, klimaat en zorg voor het onroerend erfgoed’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

De Regionale Landschappen beschikken over een goede geïntegreerde en gebiedsgerichte werking, een uitstekende terreinkennis en een uitgebreid lokaal en regionaal netwerk, allemaal sleutelfactoren om tot een succesvol beleid te komen

‘Samenwerking, overleg en expertise zijn de positieve krachten waarmee Regionale Landschappen natuur en landschap versterken. Landschapszorg is altijd ook mensenzorg. Als vzw’s met structurele ondersteuning van de provincie en gemeenten, kunnen we snel en efficiënt zorgen voor resultaten met inbreng van eigenaars en partners als multiplicator’, zegt Gunther Coppens, voorzitter Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

Gedeputeerde Tie Roefs gaf een overzicht van de belangrijkste realisaties op vlak van leefmilieu en erfgoed in 2016 en licht de hernieuwde samenwerking toe.

Daarna was er een bezoek aan een voorbeeldproject: het Stadspark Halle, dat recent heringericht werd als een volwaardige groene open publieke ruimte.

Stadspark Halle en Kruisborre in Asse tonen hoe het moet

Samen werken aan natuur en landschap loont. Dat bewezen de Regionale Landschappen ook in 2016

“We legden vorig jaar 4.750 m2 houtkanten aan en plantten 1.230 meter hagen. 10 hoogstamboomgaarden met 130 fruitbomen werden hersteld en 550 knotbomen werden nieuw geplant of onderhouden', 30 poelen werden, hersteld of nieuw gegraven. En we gaan uiteraard op dit elan verder" zegt Gunther Coppens, voorzitter Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

'In heel Vlaams-Brabant zijn de-cijfers nog indrukwekkender. De vijf Regionale Landschappen samen plantten vorig jaarondermeer23km hagen en heggen, 20.301 m2 houtkanten, 360 solitaire bomen, 659 hoogstamfruitbomen aan. Ze beheerden 474 knotbomen en plantten 38 nieuwe hoogstam-boomgaarden. Ze legden 39 poelen aan en herstelden er 30. Ze hingen 2.057 nestkasten enkunstnesten op', zegt gedeputeerde Tie Roefs. '

Twee mooie voorbeelden zijn de herinrichting van het stadspark Halle en de restauratie van de Kruisborre-ommegang in Asse.

Het stadspark Halle werd volledig vernieuwd met oog voor meer natuur, herwaardering van de Zenne en avontuurlijke ontspanning voor de kinderen. Wandelpaden , (picknick)banken, zitblokken en het Zenneterras met zicht op de Zenne zorgen voor extra beleving in het park.

Grasvelden, bloemenweides, bloemenborders en hoogstam(fruit)bomen nodigen zowel mens, als dier uit om volop te genieten van dit natuurplekje .

De Kruisborre-ommegang in Asse is een mooi voorbeeld van een landschapsproject dat  het resultaat is van een samenwerking tussen tal van partners. Regionaal Landschap Groene corridor restaureerde, samen met de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Asse en alle eigenaars en beheerders, 7 veldkruisen en -kapellen. Met extra hagen, knotbomenrijen, een plukboomgaard, heraangelegde trage wegen en een picknickzone werd ook aan landschappelijke integratie en ontsluiting gedacht' 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Elsie De Greef | 09 dec 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 dec 2018

archief