HALLE434 is reeds lang geen 434 meer maar 4?? !

HALLE434 is reeds lang geen 434 meer maar 4?? !

Zwaluw
Ingezonden foto
 

 In 1993 is men in Halle gestart met de oprichting van de "Werkgroep Oud Halle" en dit  met de bedoeling nog te redden wat te redden viel van de historische kern van Halle. Een inventaris werd opgemaakt en in een boek gegoten "Halle434".Halle was de enige stad die zulke inventaris bezat.

Ghislain Stas van de werkgroep Oud Halle: “Het moest een werkinstrument worden voor de schepen van ruimtelijk ordening om de oude stad te beschermen en op een aangename manier uit te bouwen. De historische kern is een van de troeven voor Halle om het uitgestorven centrum terug levendig te maken”.

Intussen liggen er al tal van woningen die vermeld staan in het boek tegen de vlakte. Het laatste voorbeeld is het café ‘De Halse Zwaluw” op de hoek van de Zuster Bernardastraat en de Slachthuisstraat. Het gaat plaats maken voor een appartementsgebouw. Dit gebouw staat in het bewuste boek vermeld als “Dit gebouw dat afgebroken werd staat er met code 4 Neoclassicisme : waardevol gebouw 4 (Halle434 pagina 134)”.

De werkgroep Oud Halle is niet tevreden met de afbraak van het gebouw en vraagt zich af of er op de plats waar het gebouw stond geen archeologisch onderzoek met gebeuren

Ghislain Stas heeft zijn protest doorgestuurd naar de Halse schepen van Erfgoed Marc Snoeck (SP.a)

Schepen Snoeck:”“Ik geef je antwoord  dat je mogelijks niet bevalt, maar dat je reeds verschillende malen hebt gekregen telkens als er een gebouw welke opgenomen staat in het boek “Halle 434” toch wordt gesloopt en vervangen wordt door een eengezinswoning of een meergezinswoning”.

 De inventaris van het Sint-Lucasarchief heeft nooit enkel en alleen het behoud van de bestaande woningen als doelstelling gehad.  Café “De Halse zwaluw” staat in het boek vermeld als neoclassicisme  en draagt code 4 (waardevol gebouw).  Maar dit betekent dus niet dat dit gebouw niet mag gesloopt worden en vervangen worden door een meergezinswoning.   Dit laatste uiteraard enkel en alleen als de bouwvergunning voor de meergezinswoning conform is met de wettelijke verplichtingen en met het gehanteerde kwaliteitskader.

 Een identiek antwoord heb je  trouwens gekregen voor het slopen van de woning (Brusselsesteenweg 48) en de heropbouw ervan, alsook voor de sloop van een woning (Brusselsesteenweg 46) en de heropbouw  tot een meergezinswoning met drie appartementen.

Beide woningen waren eveneens opgenomen in de inventaris van het Sint Lucasarchief.  Wil dit nu zeggen dat alle woningen en gebouwen die opgenomen staan in de inventaris mogen afgebroken worden : neen !   Wil dit nu zeggen dat geen enkel gebouw dat opgenomen staat in de inventaris mag gesloopt worden : ook hier is het antwoord neen. Maar dit zijn vragen waarop jij ook het antwoord zeer goed  kent.

 Marc Snoeck: “Indien je toch van mening bent dat er  iets onwettig gebeurt, aarzel dan niet om een klacht in te dienen.Wat je vraag inzake archeologie betreft, dit zal ik laten onderzoeken door de dienst”.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2017
Felix Merckx
Ingezonden foo
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 23 apr 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 22 apr 2018
Devogeleer Emile | 22 apr 2018
Devogeleer Emile | 20 apr 2018
Sam Herremans | 19 apr 2018
Marc Sluys | 19 apr 2018
Marc Sluys | 19 apr 2018
Devogeleer Emile | 19 apr 2018

archief