HALSE oudstrijders aanwezig op nationale hulde in Nieuwpoort

HALSE oudstrijders aanwezig op nationale hulde in Nieuwpoort

Oudstrijders_1_bewerkt-3
Foto Olaf
 
Oudstrijders_2_bewerkt-3
Foto Olaf
 
Bloemen
Foto Olaf
 

 De vertegenwoordigers van de Halse Vaderlandslievende  Verenigingen en de Nationale Strijders Bond namen deel aan de jaarlijkse “ Nationale Hulde aan Koning Albert I en de Helden van de Ijzer “, wiens gedenkteken weer officiel ingehuldigd werd door de  Nationale vice- Voorzitter samen met de  Burgemeester van de  Nieuwpoort, en dit na een grondige restauratie, die deels door de stad Nieuwpoort gefinancierd werd, en deels gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, Onroerend Erfgoed.

Het Ijzer gedenkteken , ontworpen door de Belgische beeldhouwer Pieter Braecke ( geboren in Nieuwpoort ) moest in het eeuwfeestjaar 1930 België voorstelen. Het kreeg de naam “ Victoire “ of “ de overwinning “ en werd in de volksmond “ Victorine “ genoemd. De 4 figuren tegen het voetstuk beelden de weerstand uit: een blinde, een gewonde, een zieke en een weerbare soldaat.

Het gedenkteken werd opgericht in opdracht van de Nationale Bond als aandenken aan de Belgische soldaten die in de Ijzerslag sneuvelden. Onthuld op 26 oktober 1930 werd het de voornaamste bedevaartsplaats voor alle Belgische oud-strijders met een jaarlijkse vlaggen hulde op de eerste zondag van augustus waar vandaag 290 nationale vlagdragers aanwezig waren.

Ze namen afscheid met een zeer uitgebreide bloemenhulde onder begeleiding van lokale muziek verenigingen , die afsloten met de Belgische, de Franse en Engelse Nationale Hymnen. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 aug 2017
Olaf Feldberg
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 22 jun 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 21 jun 2018
Devogeleer Emile | 21 jun 2018
Devogeleer Emile | 21 jun 2018
Olaf Feldberg | 20 jun 2018

archief