HALLE - Schepencollege verduidelijkt beslissing om weigering vergunning wafelkraam

HALLE - Schepencollege verduidelijkt beslissing om weigering vergunning wafelkraam

Halle_logo
EP

 Naar aanleiding van de heisa die er is ontstaan over het niet vergunnen van een wafelkraam in de  Basiliekstraat, ter hoogte van Park’s café, wil het college van burgemeester en schepenen zijn beslissing verduidelijken.

Het college van burgemeester en schepenen werd gevat met meerdere aanvragen om ambulante handel toe te laten in het handelscentrum.  Veelal kramen, al dan niet gemotoriseerd, die allerhande ter plaatse te verbruiken voedingswaren aanbieden: wafels, hamburgers, hotdogs, pitta’s, bereide visgerechten, ijsjes,… 

Het opleggen van een beperking  om een wildgroei aan kramen tegen te gaan, bleek onvermijdelijk.  Daarom werd beslist ambulante handel (dit is een manier van verkopen, waarbij de verkoper niet in een verkoopruimte, maar op openbare wegen en markten zijn producten of diensten aanbiedt) in de verkeersvrije winkelstraten te verbieden.  Op andere plaatsen in en buiten het stadscentrum kan het uiteraard wel voor zover de verkeersveiligheid niet in het gedrang komt.

Deze beslissing steunt op volgende elementen: gevestigde handelaars krijgen absolute voorrang om het openbaar domein tijdelijk te bezetten met waren die zij zelf in hun zaak aanbieden. Zo kunnen uitbaters van een snackbar, tearoom of restaurant,  binnen de voorwaarden vermeld in de vergunning, zelf etenswaren aanbieden op hun terras.  Koopwaar en reclameborden mogen eveneens onder voorwaarden worden geplaatst. 

Het zou niet fair zijn dat gevestigde handelaars met vele onkosten (denk maar aan de hoge huurprijzen), moeten opboksen tegen mobiele verkoop.

Er is ook een esthetisch aspect.  Ze willen de mooi vernieuwde winkelstraten niet ontsieren met kramen her en der.   De kans op besmeuring van het wegdek, achterlaten van afval  en geurhinder, is een reëel probleem. 

Deze beslissing is dus een algemene maatregel.  Ze kunnen bezwaarlijk een uitzondering maken voor één iemand.     Ambulante activiteiten blijft mogelijk wanneer het openbaar domein in concessie is gegeven ter gelegenheid van bepaalde evenementen, zoals vb. de braderie.

Elke ambulante handelaar, dus ook de wafelverkoper, kan solliciteren voor een standplaats gelegen buiten de verkeersvrije straten.  Binnen deze straten behoort etalageverkoop vanzelfsprekend tot de mogelijkheden.  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 aug 2017
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 21 jun 2018
Devogeleer Emile | 21 jun 2018
Devogeleer Emile | 21 jun 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Olaf Feldberg | 20 jun 2018

archief