HALLE - Geslaagde kapelwandeling

C21

HALLE - Geslaagde kapelwandeling

Kapelwandeling
Foto Olaf
 

 Hoewel de weergoden niet echt meewerkten, daagden toch een vijftigtal wandelaars op voor de Kapelwandeling op de Halse wijk Sint-Rochus..Guido Van Belle gaf een korte toelichting bij de St Rochuskapel. Die stond oorspronkelijk aan de Vogelpers en werd gebouwd tijdens de pestepidemie rond 1626. Ze werd in 1847 verhuisd naar de huidige plaats. Ze krijgt binnenkort een opfrissing met ondermeer een splinterniew hek, die het zicht op de binnenkant zal verbeteren. Het onderhoud gebeurt door André Govers.

Luk Witterzeel was dit jaar organisator van de wandeling en nam de groep op sleeptouw. Het parcours werd wat aangepast en ze vertrokken in een lichte regen langs de Vogelpers naar Rodenem. Gezien de weg langs het kanaal momenteel niet beschikbaar is, staken ze de autostrade over met zeer gewaardeerde hulp van de wijkagenten.

Bij de nieuwe St Annakapel in Rodenem werd een stop gehouden, waarbij ook nog eens werd gewezen op de mooie restauratie en herbouwing van deze kapel. Zoals op de kapel is vermeld werd deze opgericht in 1866 door de bewoners bij een choleraepidemie. Met de medewerking van de stad werd de kapel herbouwd aan de overkant van de vorige locatie en door de werkgroep Kapellen volledig ingericht. Er werd daarbij zelf aan het milieu gedacht gezien de kapel is uitgerust met zonnepanelen. ‘Peter’ Herman  Sluys onderhoudt en verzorgt de kapel nu.

Via driepikkel en een mooie natuurweg langs het Broek, trokken ze naar de Nijvelsesteenweg. Gids Luk had daar een mooie weg uitgestippeld door het natuurpark De Warande, een zeer mooi project en een oase van rust en stilte.

Zo kwamen ze aan de tussenstop in Essenbeek, waar de dorstigen gelaafd werden en een fikse regenbui kon ontweken worden.

Via Boterham en Halleweg, waar de behulpzame politiemensen hen nogmaals over de A8 hielpen, Ysayestraat en Bleukenstraat ging de tocht naar de grens met  Buizingen. Ook hier werd voor de natuurpiste gekozen langs rustige en mooie wegjes.

Aan de St Annakapel Broekborre werd een laatste maal halt gehouden. Dit was het eerste project van de werkgroep. Deze kapel zou volgens sommige bronnen nog ouder zijn dan die van Rodenem. De omgeving daar zou destijds zelfs de St Annawijk genoemd zijn. Samen met de stad en het KTA heeft de werkgroep het beeld en de kapel gerestaureerd in 2012. ‘Meter’ Ann Denayer staat nu in voor de dagelijkse zorg en onderhoud.

Moe, tevreden  en redelijk droog arriveerden de wandelaars aan het Ontmoetingslokaal, waar bereidwillige KWB-ers voor de opvang en ‘ondersteuning’ zorgden en de Burgemeester de wandelaars kwam begroeten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 aug 2017
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief