HALLE - Pro Arte Hallensis gaat op zoek naar zijn sponsors

C21

HALLE - Pro Arte Hallensis gaat op zoek naar zijn sponsors

Rubensgravure
De Rubensgravure. (Foto Jean-Marie Demol)

 In Halle is men gestart met de voorbereiding van het terughangen van de 13 mirakel-schilderijen in de torenruimte van de basiliek. Met de voorzitter van de kerkraad van de basiliek Anne Renaux zijn ze aan het bepalen hoe zij de schilderijen zullen hangen.

Indertijd was de ontdekking van de Rubensgravure in Haarlem (N) door wijlen Miel Merens een doorbraak. De 21 schilderijen werden plots opgewaardeerd door de gravure van een van de grootmeesters van de Vlaamse schilderkunst : Pieter-Paul Rubens.

De "Duiveluitdrijving" , de eerste schilderij die gerestaureerd werd, door leraar (academie Antwerpen) Johan van den Eeden , stond vooraan op de Rubensgravure. De schilder, waarschijnlijk een Spaans schilder uit het atelier van Teniers in Brussel, had de figuren vooraan op de  gravure duidelijk als voorbeeld genomen.

Door met leerling restaurateurs te werken kon de kostprijs van de restauratie gedrukt worden.Ook de Koning Boudewijn Stichting gaf haar steun.Na bijna een kwart eeuw kunnen de 13 al gerestaureerde schilderijen hun plaats terugvinden in de basiliek.

Volgend jaar in september 2018 hopen zij ook de mirakel-schilderijen, waarvan de restauraties gesponsord worden door de Welsh Guard Association (oudstrijders-bond van de Britse Welsh Guards) en de familie Kichhausen (Krefeld en Beieren in Duitsland) terug op te hangen.

SPONSORS
Op 25 jaar zijn reeds enkele mensen overleden die aan het project meewerkten : Deken Vanloock, Jean Renaux (voorzitter kerkraad), Miel Merens, Roger Smellinckx (restaurateur en ontdekker van de Clarisse Madonna) en ook misschien anderen

Daarom doen zij een oproep naar de sponsors opdat zij zich kenbaar zouden  maken. Al deze sponsors, restaurateurs en allen die geholpen hebben bij het realiseren van dit mooi project willen zij uitnodigen bij de voorstelling  van dit kunstwerk. Dit kadert mooi in de actie rond de 750 jaar van de viering van de Madonna van Halle. Het is als een geschenk van de inwoners van Halle aan de madonna.

Ook buiten Halle werd dit project gedragen door sponsors uit Sint-Pieters-Kapelle, de Doornikse zusterstad Edingen, de academies van Antwerpen, Brussel (Anderlecht ) en de Meiboom van Halle.

Sponsors kunnen zich kenbaar maken op mail-adres stas.ghilain@skynet.be , telefoon 02/3561250 of schrijven naar Pro Arte Hallensis vzw, Beukenstraat 78, 1502 Lembe

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2017
Felix Merckx
Jean-Marie Demol
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief