HALLE – Monumentale street art in Halse Paterskerk.

C21

HALLE – Monumentale street art in Halse Paterskerk.

Kerk_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Kerk_2
 
Kerk_3_smeets
Bart Smeets
 
Kerk_4
 

  In de Paterskerk in Halle werken momenteel de internationaal befaamde kunstenaars Bart Smeets ‘Smates’ en Steve Locatelli aan een uniek project. De Paterskerk wordt de eerste kerk in België met een monumentaal en hedendaags street art-kunstwerk.

 De provincie Vlaams-Brabant, de stad Halle en CC ‘t Vondel sloegen de handen in elkaar om een uniek en ambitieus street art-project te realiseren. De partners kozen ervoor om in de Paterskerk in Halle een indrukwekkend totaalkunstwerk te creëren door twee grootheden uit de street art-scene.

Hiermee krijgt de stad Halle er een artistieke hotspot en een belangrijke toeristische troef bij.

 Hoogstaande kunst voor iedereen.
‘in onze cultuurwerking hebben we steeds ingezet op drempelverlaging’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. ‘Street art is de meest laagdrempelige vorm van beeldende kunst. Vorig jaar realiseerde de provincie Vlaams Brabant  met ‘Wild Brabant’ reeds street art-kunstwerken op 8 openbare locaties, waaronder de droogtoren op het binnenplein van CC ‘t Vondel.

‘Nu zetten we nog een stapje verder’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘De artistieke invulling met een totaalkunstwerk in een kerkinterieur is uniek voor ons land. De Paterskerk in Halle was hiervoor de meest geschikte locatie.

Ze wordt een artistieke stilteplek waarbij de monumentale street art uitnodigt tot bewondering’.

 Oase van rust in drukke stad.
Het kunstwerk op de muren wordt een overdadige en kleurrijke creatie, in harmonie met de bestaande architectuur van het kerkgebouw. De bezoeker gaat op in het geheel en wordt overweldigd door de sfeer van de combinatie tussen de majestueuze architectuur en het monumentale kunstwerk.

 ‘Als de bezoeker de kerk binnenkomt, wordt de sfeer langzaam opgebouwd via aanzetten in de zijbeuk’, zegt kunstenaar Bart ‘Smates’. ‘Een indrukwekkende ervaring in het middenschip volgt.

Het lijkt alsof de kerk niet in de stad maar midden in een feeëriek oerwoud staat: mistig, bevolkt door dieren, met als centraal  figuur een klein jongetje op een schommel dat het geheel aanschouwt. Via woekerende planten doorheen de kerk worden verbindingslijnen gecedeerd tussen de verschillende artistieke elementen, zodat het resultaat een geïntegreerd totaalkunstwerk vormt’.

 Extra culturele troef voor toeristische stad.
Dit kunstwerk geeft de stad, die al sinds 1834 eigenaar is van de Paterskerk, ook extra tijd om na te denken over een nieuwe bestemming voor het gebouw. ‘Deze denkoefening werd opgestart na het vertrek van de paters Conventuelen uit het klooster.

Wellicht krijgt het gebouw een socio-culturele en artistieke invulling. Maar elke activiteit die daarbij aansluit, krijgt nu al onze volle ondersteuning. We zijn er bovendien van overtuigd dat dit street art-project van Smeets en Locatelli ook bezoekers van ver buiten de stads-,provinciegrenzen zal lokken. Dus dit is een geweldige extra culturele troef voor deze toeristische stad’, zegt Marc Snoeck, schepen van cultuur, erfgoed, museum en toerisme.

 Halle zet in op street art.
In navolging van voorgaande kunstprojecten van CC ‘t Vondel, zoals ‘kunst kraakt fabriek’, wil het cultureel centrum opnieuw haar schouders zetten onder street art initiatieven.

‘Street art als artistieke expressie stimuleert creativiteit. Door het publieke karakter wil street art opgemerkt, gezien en besproken worden’, verduidelijkt Loes De Dobbeleer van CC ‘t Vondel. ‘Het slaat bovendien bruggen tussen de bevolking en de conventionele kunstvormen die CC ‘t Vondel al programmeert.Het stimuleert sociaal contact en draagt bij tot het imago van de stad.

 Op zondag 17 december van 14 tot 17 uur kan het publiek voor het eerst de street art in de kerk bewonderen. Nadien zullen er nog verschillende  openingsmomenten zijn. Deze worden later meegedeeld via www.vondel.be

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 okt 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief