HALLE - Bouwblokrenovatie voor energiezuiniger en kwaliteitsvol wonen bij kansengroepen

C21

HALLE - Bouwblokrenovatie voor energiezuiniger en kwaliteitsvol wonen bij kansengroepen

Wonen_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Wonen_3
Wonen_4
Wonen_2
 

 Bouwblokrenovatie voor energiezuiniger en kwaliteitsvol wonen bij kansengroepen

De provincie Vlaams-Brabant en het OCMW van Halle starten een proefproject waarbij ze tegelijk verschillende woningen in de Halse Sint-Rochuswijk gaan renoveren. Hiermee willen ze ouderen en mensen met een laag inkomen helpen de woningkwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren

‘We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde van wonen. ‘Uit onderzoek blijkt dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste 10 jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private huurmarkt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen willen we de klimaatdoelstellingen bereiken. Het ontbreekt de mensen aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Veelal zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht afwezig. Daarom zetten we in Tienen en nu ook in Halle proefprojecten op voor bouwblokrenovatie voor kansengroepen’.

‘Op basis van de inventaris van leegstaande, verkrotte en verwaarloosde woningen hebben we een aantal wijken aangeduid voor de toepassing van het project. We hebben ervoor gekozen om prioritair werk te maken van de Sint-Rochuswijk. We kunnen daar onze doelstellingen beter bereiken omdat we in de wijk te maken hebben met een relatief groot aandeel 65-plussers en eigenaars met deels verouderde woningen’, zegt Christophe Merckx, voorzitter OCMW-Halle. ‘We bekijken later of we andere gebieden in de stad, zoals de invalswegen van Halle of bepaalde straten in de deelgemeente Lembeek, aanpakken’.

Alle inwoners zullen in het project bouwblokrenovatie ‘De wijk knapt op in Sint-Rochus’, betrokken worden in een globale informatiecampagne. Iedereen kan terecht in de Woonwinkel Zennevallei en andere stedelijke diensten voor informatie, advies en tegemoetkomingen over renovatie- en financiële ondersteuningsmogelijkheden, zoals premies voor superisolerende beglazing, subsidies voor dak- en zoldervloerisolatie, een renteloze lening voor OCMW-cliënteel, bijkomende renovatieleningen, aanpassingspremies ouderen en personen met een handicap, subsidies voor renovatieploegen van sociale verhuurkantoren of  renteloze leningen voor renovatie door sociale verhuurkantoren.

Wie wil renoveren kan rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. De financiële ondersteuning zal gebeuren via subsidieretentie: verbouwers krijgen een subsidie die pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt.

Het bouwblokrenovatieproject wordt uitgevoerd door de provincie Vlaams-Brabant, de stad Halle, OCMW Halle, IGS Woonbeleid Zennevallei, Groep Intro en Pajopower

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 nov 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 04 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 dec 2022
Marc Sluys | 01 dec 2022

archief