HALLE - 1200 coöperanten investeren mee in groene energie

C21

HALLE - 1200 coöperanten investeren mee in groene energie

Wind_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Wind_3
Wind_4
Wind_2
 
Wind_5
 
Wind_6
 
Wind_7
 

 Eoly Coöperatie huldigde haar eerste windturbine in die gefinancierd werd door coöperanten, en dit in aanwezigheid van Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein, Burgemeester van Halle Dirk Pieters, en zo’n 300 van die coöperanten. De windturbine op de site Dassenveld in Halle werd vorige zomer gebouwd en is sinds september operationeel. Het kapitaal ervoor, 4 miljoen euro, werd in het voorjaar op amper 6 weken tijd bijeengebracht door 1.200 coöperanten.

Zij zijn mede-eigenaar, hebben recht op een dividend en dragen zo bij aan een duurzamere energievoorziening. Tegelijkertijd werd ook een zelfpluktuin voor de coöperanten geopend waar ze in de toekomst zullen kunnen genieten van de natuur en het zicht op hun windturbine.

Colruyt Group trekt al jaren mee aan de kar in de strijd tegen klimaatopwarming en dit door onder meer zelf mee investeren in duurzame energie door deze ook zelf op te wekken. Eoly Coöperatie werd in januari 2016 opgericht om buurtbewoners, klanten en medewerkers van Colruyt Group de mogelijkheid te geven om ook te investeren in windprojecten van Eoly, de groene stroomproducent en leverancier van de groep.

De kapitaalsophaling voor de eerste windturbine in Halle verliep in twee fases. Inwoners van Halle of Beert kregen vanaf half februari vier weken voorrang om in te tekenen op aandelen van 250 euro. Samen investeerden zij zowat 40% van het nodige kapitaal. Daarna kon iedereen intekenen en na amper zes weken was het volledige bedrag van vier miljoen euro opgehaald. Piet Colruyt, voorzitter van Eoly Coöperatie: “Het was heel bemoedigend om te zien hoe enthousiast de mensen waren om mee te investeren in duurzamere energie, en bijgevolg ook in een milieuvriendelijkere planeet. Eoly Coöperatie voelt zich gesterkt door dit enthousiasme en zal ook steeds  investeren in een eigen windturbine in de toekomstige windparken van Eoly”.

In de samenwerking met Eoly wordt zodanig gewerkt dat de risico’s voor de coöperanten zoveel mogelijk beperkt worden. Zo doet Eoly het volledige voortraject, dat soms tot 5 jaar of langer kan duren. Eens de windturbine volledig getest en operationeel is, wordt de windturbine overgedragen aan Eoly Coöperatie.  De coöperanten worden mede-eigenaar van de windturbine.

Piet Colruyt: “Die samenwerking met Eoly brengt de eenvoud en efficiëntie aan Eoly Coöperatie – waar Colruyt Group toch altijd voor staat. Nu deze eerste windturbine draait, beginnen ook de eerste opbrengsten binnen te komen. We verwachten dat we het jaar 2018 zullen kunnen afsluiten met voldoende winst om een eerste dividend uit te keren. Dit zal voorgesteld worden op de Algemene Vergadering van juni 2019.”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Deze windturbine toont opnieuw aan dat burgers staan te springen om te investeren in duurzame projecten in hun eigen buurt. De coöperanten zijn hier trouwens niet alleen aandeelhouders die delen in de winst, ze zijn echt mede-eigenaars. Een grotere betrokkenheid doorbreekt het not-in-my-backyard gevoel en overtuigt omwonenden om mee te investeren in de energietransitie. Dat is ook nodig om onze klimaat- en energiedoelstellingen te halen.”

 Meer biodiversiteit rond de windmolen: zelfpluktuin voor coöperanten
Op en rond de site Dassenveld werden er ondertussen 5 nieuwe windturbines gebouwd, twee ervan werden opgetrokken in 2015 en in 2017 volgden er nog drie, waaronder de turbine van Eoly Coöperatie. In totaal heeft Eoly momenteel 14 windturbines over het hele land. De windturbine van Eoly Coöperatie is 150 meter hoog en produceert jaarlijks ongeveer evenveel energie als 1900 gezinnen op jaarbasis verbruiken.

Aan deze eerste windturbine werd ook een plek voorzien waar de coöperanten, maar ook andere bezoekers, kunnen genieten van het prachtige landschap en hun eigen windturbine. In de zelfpluktuin werd ervoor gekozen om ruimte te maken voor de natuur. Zo wordt er een grote bloemenweide ingezaaid en komen er verschillende fruitsoorten. De appel- en perenbomen zijn al geplant, de frambozen en ander klein fruit zullen later volgen.

Piet Colruyt: “Voor ons gaan energie en natuur hand in hand, en op die manier willen we ook de biodiversiteit verder stimuleren. Als coöperant zal je hier zelf ook het fruit kunnen komen plukken. De leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs van Don Bosco Halle hebben met verschillende klassen samen een groot insectenhotel gemaakt, wat het plaatje compleet maakt”.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief