HALS muziekensemble genomineerd voor Gouden Label

HALS muziekensemble genomineerd voor Gouden Label

Hildebrand
Ingezonden foto
 

 Er staat een nieuwe mis van Bach op de kaart en daarvoor werd het Hildebrandt Consort genomineerd voor een Gouden Label. In oktober 2017 hebben ze de wereldpremière gespeeld van de ‘Grosse Messe 1739 für Bach und Luther’, een monumentale Lutherse mis, gebaseerd op Bach’s Dritter Teil der Clavierübung, een werk dat tot nu toe vooral bekend was bij orgelliefhebbers.

De Halse organist en artistiek leider Wouter Dekoninck vertaalde de orgelpartituur naar de klankwereld van Bachs barokorkest, haalde er de oorspronkelijke Lutherse koraalteksten bij en construeerde op basis van de tekst en de muziek de vocale partijen. Hij verwerkte ook enkele instrumentale sinfonia’s in de mis, die verwijzen naar het koraal en het geheel luchtig maken. Dit werk is bedoeld als evenknie van Bachs andere kathedraal: de H-Moll Messe.

Artistiek leider Wouter Dekoninck, vertelt ons: “Ik heb hier zes jaar aan gewerkt en naartoe geleefd. Het schrijfwerk op zich is al een hele opgave, maar de financiering vinden om tweeëndertig professionele muzikanten op het podium zetten is ook niet zo makkelijk. We zijn er dankzij sponsoring in het kader van het vijfhonderdjarig jubileum van Luther uiteindelijk toch in geslaagd om dit zonder subsidies op te zetten. Nu willen we dit uiteraard graag nog vele keren opvoeren – en een cd-opname is ook gepland.”

De Grosse Messe werd bekroond met verschillende lovende recensies op Klassiek Centraal (de laatste is https://klassiek-centraal.be/recencies/concerten-recencies/een-nieuwe-konincklijke-mis-van-bach/) waarin Ludwig van Mechelen stelt: “(…)  dat hij er in slaagt een niveau te brengen waar Bach een gelukssprong zou van maken, dat is ontegensprekelijk. Zo’n aartsmoeilijk werk uitvoeren - verdient alle lof.” In een eerdere recensie had hij al geschreven: “Je moet het maar doen, een orgelwerk ter hand nemen en om de componist ervan te eren, het omtoveren naar een mis die zo van Bach zelf kon zijn. - Ik verwacht  een enorme aandacht van de internationale Bachkenners.”

Op 17 juni 2018 vindt de uitreiking van de Gouden Labels plaats in Geel. Het project heeft ook de steun gekregen van 1 meter en 3 peters: de Klara-presentatoren Katelijne Boon en Fred Brouwers, Kris De Smet van de Nieuwe Snaar en Luc Schollaert, voormalig saxofoondocent aan het conservatorium van Brussel. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 nov 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Olaf Feldberg | 12 okt 2018
Marc Sluys | 10 okt 2018

archief