HALLE neemt afscheid van de broeders Salesianen

HALLE neemt afscheid van de broeders Salesianen

Salesianen_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Salesianen_2
 

 Op 21 mei viel de beslissing dat de broeders Salesianen van Don Bosco Halle zouden verlaten. Voor velen was het een donderslag bij heldere hemel. De beslissing dat ze Halle zouden verlaten was onomkeerbaar. Omdat ze Halle na zovele jaren verlaten werden ze ontvangen op het Halse stadhuis.

Ze hadden in Halle een reputatie opgebouwd dat legendarisch geworden is en waar decennia lang nog over zal gesproken worden. Halle liet ze niet gaan zonder dat ze in de bloemetjes werden gezet. Een petitie werd nog opgestart omdat ze zouden blijven. Meer dan 900 mensen ondertekenden de petitie. Uit alle hoeken van het land waren vrienden van de salesianen bereid om de petitie te tekenen: Damme, Overijse, Antwerpen, Rijkevorsel, Lennik, Knesselare, Tubize, Halle en zo veel meer. Helaas het kon niet baten.

Het Halse stadsbestuur kon de Salesianen niet laten vertrekken zonder ze in de bloemetjes te zetten.

“Welkom op deze huldiging en dank ook aan de Salesianen om in te gaan op onze uitnodiging. Wij wilden jullie als stadsbestuur immers niet zomaar laten vertrekken zonder jullie eerst uitgebreid te bedanken voor meer dan 60 jaar inzet in Halle. Om deze inzet in kaart te kunnen brengen, moeten we even terug naar 1953. Toen openden jullie in september een nieuwe school voor technisch onderwijs aan de Lenniksesteenweg. Het voormalige en bouwvallige pensionaat van de Broeders van de Christelijke Scholen werd er volledig verbouwd en de verloederde site werd volledig opgesmukt. Met succes. Want het eerste schooljaar schreven 142 leerlingen zich in. En aan dat succesverhaal is eigenlijk nooit een einde gekomen. Vandaag, 64 jaar later, telt de school zo’n 3.000 leerlingen. En naast technisch en beroepsonderwijs is er nu ook een basisschool, een BLO- en BUSO-afdeling, een centrum voor leren en werken en het dagopvangcentrum De Wip”, zegde burgemeester Pieters..

Naast de speelpleinwerking werd begin jaren ’80 ook werk gemaakt van een gloednieuwe kerk recht tegenover het Don Boscoinstituut en een nieuwe parochie.

Door het enthousiasme en volharding is de Don Bosco-school in Halle nu uitgegroeid tot de grootste technische school van Vlaanderen. “We durven geen optelsom te maken van het aantal kinderen en jongeren dat jullie begeesterd hebben. Maar we durven wel gerust stellen dat jullie pedagogische inzet en gedrevenheid van onschatbare waarde is geweest voor Halle en de ruime omgeving” aldus burgemeester Pieters.

Burgemeester Pieters hoopte dat ze soms nog eens naar Halle zullen komen voor een gezellige babbel of een fijne ontmoeting. “Want het spreekt voor zich dat we jullie enorm zullen missen. In ieder geval een oprechte en welgemeende dank voor het geleverde werk”, was de eindconclusie van burgemeester Pieters.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 dec 2017
Felix Merckx
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 22 okt 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Olaf Feldberg | 20 okt 2018
Sam Herremans | 18 okt 2018
Devogeleer Emile | 18 okt 2018
Olaf Feldberg | 17 okt 2018

archief