HALLE - Vernieuwd handelscentrum ingewandeld

HALLE - Vernieuwd handelscentrum ingewandeld

Beestenmarkt_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Beestenmarkt_vroeger
Zo was het vroeger. (Foto's Emile Devogeleer)
Bestenmarkt_nu
Zo is het nu. (Foto's Emile Devogeleer)
Beestenmarkt_2
 
Beestenmarkt_3
 
Beestenmarkt_4
 
Beestenmarkt_5
 
Beestenmarkt_6
 
Beestenmarkt_8
 

 Onder het waakzame oog van de Halse reuzen werd het vernieuwde winkelcentrum in Halle ingewandeld. Na 3 jaar werken en hinder is de vernieuwing van het Halse handelscentrum een feit De plantvakken werden intussen gevuld met het nodige groen en enkele bomen. Naast de marktkast werd een oplaadzuil geïnstalleerd waar fietsers hun elektrische fiets kunnen opladen. Ook het gros van het straatmeubilair werd geplaatst. Maar de fietsstallingen, de zitbanken en de afvalhouders zullen pas na 15 januari geleverd en geïnstalleerd kunnen worden.Vanaf 14/12 opnieuw verkeer mogelijk

Voor het verkeer blijft de Beestenmarkt nog enkele dagen afgesloten. Door de uithardingstijd van cementgebonden verhardingen is zwaar verkeer immers nog niet toegestaan. Maar vanaf donderdagmiddag 14 december zal al het verkeer opnieuw van de Ninoofsesteenweg naar de Volpestraat kunnen rijden.

De lengte van vrachtwagens is er echter voortaan beperkt tot 8 meter. Voor deze lengtebeperking zal De nodige signalisatie zal aangebracht worden ter hoogte van het kruispunt van de Ninoofsesteenweg en de Auguste Demaeghtlaan.

Op de Beestenmarkt zelf zijn er nog 5 plaatsen voorzien voor kort parkeren met een duur van 30 minuten (langs de kant van de voormalige Hode-winkel). Er is eveneens een parkeerplaats voorzien voor mindervaliden.

Schepen van Openbare Werken Johan Servé gaf in zijjn openingstoespraak een overzixht van de wrken.

“In het voorjaar 2015 werd gestart met de vernieuwingsoperatie van het commercieel centrum in Halle. Voor de bewoners en zeker voor de handelaars waren het soms harde noten kraken. Maar nu ook de Beestenmarkt afgewerkt is, kunnen de vele bezoekers opnieuw gezellig kuieren en shoppen in hun vertrouwde winkelcentrum en doet Halle zijn reputatie van winkelstad opnieuw alle eer aan.In de loop van 2016 werd geopperd om ook de Beestenmarkt die eigenlijk gedateerd was mee op te nemen in het concept van het handelscentrum. Dit resulteerde in de uitbreiding van het oorspronkelijke werk met een bijakte voor de volledige vernieuwing van de Beestenmarkt. In het project van de beestenmarkt – Maandagmarkt - Basiliekstraat werd reeds archeologie uitgevoerd naar de restanten van de vroegere bewoners – gebruiken – bebouwing - restanten van poorten en bruggen. De resultaten hiervan zijn eerder beperkt te noemen in vergelijking met wat ons wat betreft de archeologische vondsten op de Beestenmarkt te beurt zou vallen. We wisten via oude Ferraris kabinetskaarten ( opgetekend tussen 1771 en 1778) dat de huidige Beestenmarkt vroeger dienst deed als kerkhof binnen de stadsmuren. Nu moet u weten dat dergelijke plaatsen voor archeologen en onroerend erfgoed heel belangrijk en waardevol zijn……..zij kwamen hier toe net zoals wij naar Wallybi zouden gaan. Toen de eerste proefsleuven werden gegraven bleek al snel dat het onderzoek geruime tijd zou duren door de aanwezigheid van vele skeletten. We besloten dan ook om het archeologisch onderzoek vooraf uit te voeren om het wegverkeer zo lang mogelijk toe te laten richting Volpestraat. Uiteindelijk werden er 279 skeletAfgelopen dagen werd de laatste hand ( moet eigenlijk zeggen de voorlaatste hand) gelegd aan het afwerken van de verharding en het uitvoeren van de beplanting. Deze beplanting zal nog ingekort worden achteraf, het ontbrekende straatmeubilair met name fietsstallingsbeugels, zitbanken en afvalhouders worden vanaf half januari uitgevoerd omdat door lange leveringstermijnen van de leveranciers de goederen niet vroeger beschikbaar zijn. Als ook de electriciteitskasten zullen worden aangepakt door ze te beplakken met oude aanzichtsfoto’s van de Beestenmarkt…….vandaar dat ik daarnet sprak over de voorlaatste hand.

Het kostenplaatje 1milj 303.000€ ten koste van de stad en 4milj372.000€ ten koste van Farys. ( totaal 5milj675.000€)

Ot slot van de plechtigheid kreeg ook de kleine Vaantjesboer een nieuw plunje aan. Hiervoor zorgde de Halse prinsengarde

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 18 okt 2018
Elsie De Greef | 17 okt 2018
Olaf Feldberg | 17 okt 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Devogeleer Emile | 12 okt 2018
Olaf Feldberg | 12 okt 2018

archief