Monumentale street art in HALSE Paterskerk onthuld

C21

Monumentale street art in HALSE Paterskerk onthuld

Kunst_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Kunst_2
 
Kunst_5
 
Kunst_4
 
Kunst_5
Kunstenaar Bart Smeets
 
Kunst_7
 
Kunst_8
 
Kunst_9
 
Kunst_10
Tom Dehaene
 

 In de Paterskerk in Halle werd het monumentale street art-kunstwerk van de internationaal befaamde kunstenaars Bart Smeets 'smates' en Steve Locatelli in de paterskerk onthuld. Het is het afscheidscadeau van het cultuurbeleid van de provincie Vlaams-Brabant. Het beleidsdomein cultuur wordt vanaf 1 januari overgeheveld van de provincies naar Vlaanderen.

Vanaf 1 januari2018 houden de provinciale cultuurdiensten op te bestaan. Hun takenpakket wordt dan overgenomen door Vlaanderen. 'Daarmee komt in onze provincie een einde aan 22 laar Vlaams-Brabantse cultuurwerking', zegde Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. 'Naar aanleiding van dit afscheid en uit dankbaarheid voor al wie de afgelopen 22 jaar mee aan de weg timmerde, presenteren we een indrukwekkend afscheidscadeau waar iedereen van kan genieten: een monumentaal street art-kunstwerk in de Paterskerk in Halle'. De provincie Vlaams-Brabant, de stad Halle en CC 't Vondel sloegen de handen in elkaar om dit uniek en ambitieus street art-project te realiseren.

Hoogstaande kunst voor iedereen
'ln onze cultuurwerking hebben we steeds ingezet op drempelverlaging', zegde Tom Dehaene.. 'street art is de meest laagdrempelige vorm van beeldende kunst,.

De artistieke invulling met een totaalkunstwerk in een kerkinterieur is uniek voor ons land. De Paterskerk in Halle was hiervoor de meest geschikte locatie. Ze wordt een artistieke stilteplek waarbij de monumentale street art uitnodigt tot bewondering.

Voor dit indrukwekkende werk selecteerde de jury de internationaal befaamde kunstenaar Bart Smeets alias Smates, geboren in Asse. Hij werkt voor deze indrukwekkende creatie samen met eenandere grootheid uit de Belgische street-art-scene, Steve Locatelli.

Oase van rust in drukke stad
Het kunstwerk op de muren is een overdadige en kleurrijke creatie, in harmonie met de bestaande architectuur van het kerkgebouw. De bezoeker gaat op in het geheel en wordt overweldigd door de sfeer van de combinatie tussen de majestueuze architectuur en het monumentale schilderwerk.

'AIs de bezoeker de kerk binnenkomt, wordt de sfeer langzaam opgebouwd via aanzetten in de zijbeuk', zegt kunstenaar Smates. 'Een indrukwekkende ervaring in het middenschip volgt. Het lijkt alsof de kerk niet in de stad maar midden in een feeëriek oerwoud staat: mistig, bevolkt door dieren, met als centrale figuur een klein jongetje op een schommel dat het geheel aanschouwt. Viawoekerende planten doorheen de kerk worden verbindingslijnen gecreëerd tussen de verschillende artistieke elementen, zodat het resultaat een geïntegreerd totaalkunstwerk vormt'.

Extra culturele troef voor toeristische stad
Dit kunstwerk geeft de stad, die al sinds 1834 eigenaar is van de Paterskerk, ook extra tijd om na te denken over een nieuwe bestemming voor het gebouw.

'Deze denkoefening werd opgestart na het vertrek van de paters Conventuelen uit het klooster. Wellicht krijgt het gebouw een socio-culturele en artistieke invulling. Maar elke activiteit die daarbij aansluit, krijgt nu al onze volle ondersteuning. We zijn er bovendien van overtuigd dat dit street arl project van Smeets en Locatelli ook bezoekers van ver buiten de stads-, provinciegrenzen zal lokken. Dus dit is een geweldige extra culturele troef voor deze toeristische stad', zegt Marc Snoeck, schepen van cultuur, erfgoed, museum en toerisme.

Halle zet in op street art
In navolging van voorgaande kunstprojecten van CC 't Vondel, zoals 'Kunst Kraakt fabriek', wil het cultuurcentrum opnieuw haar schouders zetten onder street art initiatieven.

'Street art als artistieke expressie stimuleert creativiteit. Door het publieke karakter wil street art opgemerkt, gezien en besproken worden', verduidelijkt Loes De Dobbeleer van CC 't Vondel. 'Het slaat bovendien bruggen tussen de bevolking en de conventionele kunstvormen die CC 't Vondel al programmeert. Het stimuleert sociaal contact en draagt bij tot het imago van de stad'.

Op zondag 17 december 2017 van 14 tot 17 uur kan het publiek voor het eerst de street art in de kerk bewonderen. Vanaf 23 december is het kunstwerk elke zaterdag van 10 tot 16 uur te bezichtigen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 dec 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief