HALLE - Publicatie ‘Fabrieksburen’ vertelt het verhaal van het industrieverleden in de Zennevallei

C21

HALLE - Publicatie ‘Fabrieksburen’ vertelt het verhaal van het industrieverleden in de Zennevallei

Fabrieksburen-print-02
Ingezonden foto
 

 Op zoek naar een origineel eindejaarsgeschenk? De publicatie ‘Fabrieksburen’ vertelt het boeiende verhaal van de industrialisatie in de Zennevallei. Deze industrialisatie kwam rond 1880 op volle toeren. Door de nabijheid van vlotte toegangswegen, het aanbod van goedkope arbeidskrachten en de nabijheid van de grootstad Brussel vestigden tal van grote ondernemers zich in onze streek.

 Als gevolg hiervan schoten grote industriële complexen en nieuwe arbeiderswijken als paddenstoelen uit de grond. Deze bedrijven stelden honderden werknemers tewerk en drukten tientallen jaren hun onuitwisbare stempel op het dorpsleven. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een eind aan de bloeiperiode van de meeste ondernemingen. Velen gingen failliet of werden in grotere concerns geïncorporeerd. Dit zorgde ervoor dat de oude industriële gebouwen leeg kwamen te staan. Het voorbije decennium kregen een aantal sites een nieuwe toekomst bv. als bedrijvencentrum of als wooncomplex.

Ben je benieuwd wat er na al die jaren van de fabrieken overgebleven is? Of weet je net heel weinig over het industriële verleden en ben je benieuwd naar wat er achter de fabrieksmuren aan de Zenne gebeurde? In het project ‘Fabrieksburen’ werden deze verhalen in kaart gebracht en ontsloten.  Dankzij hun verhaal en de unieke archiefdocumenten krijgt dit verleden weer een stem. De publicatie is te koop voor 10 euro en is verkrijgbaar via de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei: https://erfgoedcelpz.be/erfgoedwinkel .

Het project ‘Fabrieksburen’ is een initiatief van de gemeenten Beersel, Drogenbos, Halle & Sint-Pieters-Leeuw, musea den AST en FeliXart, de heemkring Halle, Beersel, Drogenbos, SPL en de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief