HALLE - Is de restauratie van de molen van Hondzocht voor 2019?

C21

HALLE - Is de restauratie van de molen van Hondzocht voor 2019?

Editiepajot_halle_molen_hondzocht_1_kl_foto_merckx
De molen van Hondzocht in betere tijden (Archief Felix Merokx)
 
Editiepajot_halle_molen__4__foto_merckx
Maurits Van Der Perre werkte het laatst met de molen (Archief Felix Merckx)
 
Molensteen_hondzocht
De Molensteen
 

 Na jaren verwaarlozing start de stad Tubize, samen met de intercommunale van Waals Brabant en het Waals Gewest, de restauratie van dit internationaal monument , op de grens van Wallonië en Vlaanderen. De molen werd in 1775 gebouwd, op de hoogste plaats van de streek : Hondzocht. Na jaren van palaveren komt er nu eindelijk schot in de restauratie van de molen. Men voorziet het einde van de werken in 2019

Sinds 1979 zijn alle activiteiten gestopt in de molen. Die molen heeft een belangrijke rol gespeeld bij de slag om Waterloo in 1815.  De molen werd gebouwd in 1775 en als monument erkend in 1944. Het is een stenen bergmolen. Hij werd voor het laatst hersteld in 1972 toen hij een nieuw wiekenkruis kreeg. De laatste molenaar was Maurits  Van der Perre. Op 30 juni 1977 draaiden de wieken voor de laatste keer

Burgemeester Michel Jannuth van Tubize heeft op 13 december 2017 de Werkgroep "Oud Halle" uitgenodigd om het historisch gedeelte te belichten, in aanwezigheid van het studiebureau Bailleul uit Gent.

Naast het belevings-parcour i.v.m. het malen van graan, zal er ook een historisch luik komen.

Een kanonbal uit die tijd (gevonden door een inwoner van Hondzocht) wijst ook naar de aanwezigheid van de troepen van Lodewijk XIV in Hondzocht. Na de beschieting van Halle, zetten de Franse troepen hun verwoestende tocht verder naar het kasteel van Gaasbeek en Brussel

In dat kader zal de Werkgroep "Oud Halle" de kanonbal van Lodewijk XIV aan het nieuwe museum schenken.

Het akkoord van Erfgoed Wallonië is voorzien voor begin 2018. Daarna kunnen de restauratie-werken starten met als einddoel 2019.

Saintes en Lembeek bieden een uitstekend toerisme-potentieel met de restauratie van dit internationaal monument, waar eeuwen oorlog aan  voorbijgegaan zijn gegaan.

Waarom werd deze molen op Waals grondgebied gebouwd? De Heer van Lembeek had reeds een watermolen in Lembeek en dus bouwde hij deze molen buiten de grenzen van Lembeek. Het molenaars-huis stond op Vlaamse grond.

Deze molen en het gehucht Hondzocht waren  getuige van heel wat internationale geschiedenis.

Willem III , koning van Engeland en stadhouder van verschillende  Hollandse steden, was  op 10 augustus in Hondzocht en Lembeek,  in het kader van de slag van Steenkercke tegen Lodewijk XIV.

.Op 18 juni 1815 reed Frederik, Prins van Oranje, met zijn "état-major" van de hoeve van Yserbyt naar de molen. Hier beklom hij de "butte" van de molen, om met zijn verrekijker naar de slag van Waterloo te kijken ,  op 14 km van Braine-l'alleud.

Tijdens WOII vielen de Welsh Guards Vlaanderen binnen in Hondzocht op 3 september 1944,  naast de molen.Er vond een kort gevecht plaats tussen vluchtende Duitsers en de Britse tankcolonne.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2017
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief