HALLE - Sint-Rochuskerk heeft zijn windhaan terug

HALLE - Sint-Rochuskerk heeft zijn windhaan terug

Rochu_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Rochus_2
 
Rochus_3
 
Rochus_4
 
Rochus_5
 

 De Sint-Rochuskerk in Halle staat al jaren in de steigers. Door afvallende stenen werd de hoofgdingang  afgesloten. Kerkgangers kunnen nu langs een zijingang de kerk bereden. De restauratie is volop bezig en zo ver gevordersd dat de windhaan werd teruggeplaatst.

De kerk was gebouwd in steen en daarna geplakt. Het is dat plaksel dat af brokkeld dat al jaren voor problemen zorgt

De Sint-Rochuskerk werd in 1928 in gebruik genomen. Het is een zeer zeldzame kerk omdat ze in beton is gebouwd. Midden jaren '80 werd duidelijk dat de kerk aan restauratie toe was. Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid kon begin 2016 gestart worden met de buitenrestauratie. Alsalles volgens planníng verloopt zal de volledige buitenrestauratie net voor het bouwverlof 20jgafgerond zijn.

De nieuwe buitenbekleding werd bevestigd op nieuw metselwerk ( ditmaal met bakstenen die voldoen aan welbepaalde kwaliteitseisen) dat verankerd werd aan het resterende oude metselwerk van de kerk ; de nieuwe buitenbekleding werd ingebed in een bewapeningsnet, eveneens verankerd aan het nieuw metselwerk.(

Na de terugplaatsing van het originele kruis op de toren eind vorig jaar was het nu de beurt om de windhaan terug op zijn plaats te.In een tweede fase zal ook het interieur van de kerk een grondige opknapbeurt krijgen. Het dossier werd al ontvankelijk verklaard door Onroerend Erfgoed maar de toekenning van de subsidie staatvoorlopig op een wachtlijst.

Als al deze werken achter de rug zjn, zal de Sint-Rochuskerk gebruikt kunnen worden voor onderandere concerten en tentoonstellinge

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 feb 2018
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Elsie De Greef | 09 dec 2018

archief