HALLE - Proefprogramma met groene golf op de N 203

HALLE - Proefprogramma met groene golf op de N 203

2_politie_logo_anders_p200
EP

 Een proefproject met een intelligente groene golf, waarbij de verkeerslichten op de N203 in Halle zullen uitgerust worden met technologie die communicatie tussen de verkeerslichten en de vrachtwagens van Colruyt Group mogelijk maakt, moet een voorbeeld worden voor de rest van Europa. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Parlement dat volgende week wordt voorgesteld.

Europarlementslid Mark Demesmaeker volgt dit dossier als lid van de Transport- en Milieucommissie op: “Uiteraard ben ik als Hallenaar erg trots dat deze nieuwe technologie bij ons getest wordt. Het project in Halle levert op deze manier unieke kennis om tot een verkeersveiliger Vlaanderen én Europa te komen. Het neemt een echte pioniersrol op. Dit is immers een primeur voor ons land. Het is de eerste keer dat er interactie zal zijn tussen de verkeerslichten en de voertuigen.”

Het pilootproject in Halle zit nu nog in de ontwikkelingsfase maar zal binnenkort een jaar lang getest worden. Demesmaeker: “De verkeerslichten op de N203 zullen inspelen op de verkeersdensiteit en zo op de meest gunstige wijze van kleur verspringen. Daarnaast zullen de lichten ook een snelheidsadvies geven aan vrachtwagenchauffeurs zodat deze niet onnodig moeten stoppen. De resultaten van dit project zullen ongetwijfeld bijdragen aan een vlotter en veiliger verkeer in Halle en Vlaanderen. We roepen alle andere Europese lidstaten op om dit voorbeeld te volgen.”

Dit proefproject kadert in het bredere CITRUS-project. CITRUS is een samenwerking tussen Colruyt Group, Be-Mobile, de Vlaamse overheid en een aantal andere spelers dat mede gefinancierd werd door de Europese Unie. Demesmaeker: “De deelnemers aan dit project willen betrouwbare gegevens verzamelen en de resultaten ervan gebruiken om maatregelen te treffen tegen file, verkeersonveiligheid en uitstoot. Alle Hallenaren zullen mee kunnen profiteren van dit sterk staaltje Vlaamse innovatie.”

Het Europees Parlement stemt dinsdag over dit rapport, waar Demesmaeker vanuit de Milieucommissie rechtstreeks aan heeft bijgedragen. Demesmaeker: “Ik ben alvast van plan om dit uniek project ook in het Europees halfrond de nodige aandacht te schenken. Ik zal mijn collega’s informeren hoe een intelligent transportsysteem belangrijk is voor de verkeersveiligheid én het milieu. Dit systeem kan immers ook voor minder fileleed zorgen en de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen in het verkeer verminderen. Bovendien zal ik erop aandringen dat de Europese Commissie rekening houdt met de resultaten in Halle.”

 

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2018
Felix Merckx
Ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Elsie De Greef | 09 dec 2018

archief