HALLE - Gilles offreren kaarsen

HALLE - Gilles offreren kaarsen

4
Foto's Emile Devogeleer
 
5
 
6
 
7
 
Dsc_8407_01___
 
Dsc_8429_01__large_
 

 De poorten van de Halse basiliek en de Sint-Rochuskerk blijven niet altijd gesloten met carnaval. Op zondagmorgen worden zij steevast geopend voor de carnavalgemeenschap. Velen van hen willen ook een moment van bezinning. Het offreren van kaarsen door de twee gillesgroepen is hiervoor het ideale ogenblik.

Het offreren van kaarsen door de beide Halse Gillesgroepen is een zeer emotioneel moment. De Gilles en Pierrots doen dat in de basiliek en de Gilles en Paysannes van Sint-Rochus in hun wijkkerk.

Het geluid van de klompen, de rinkelende belletjes en vooral het tromgeroffel en de typische scherpe Gillesmuziek die door de Halse basiliek en de Sint-Rochuskerk galmen doen heel wat traantjes vloeien waarbij ook de haren van de mensen op de armen rechtkomen.

 Op de zondag van carnaval komen de gewone kerkgangers vroeger naar de mis om het speciale spektakel toch niet te missen. Andere komen maar een keer per jaar naar de kerk afgezakt en dat is voor het offeren van de kaars te kunnen bijwonen.

 Ook veel carnavallisten en mensen van buiten Halle trekken zowel naar de basiliek als de Sint-Rochuskerk voor de speciale sfeer.

In de gekke carnavalssfeer zorgen deze enkele minuten van bezinning zeker voor een sereen moment. Door het offeren van de kaarsen wil men een goede afloop van het carnaval afdwingen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2018
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Elsie De Greef | 09 dec 2018

archief