HALLE restaureert historisch stadhuis

HALLE restaureert historisch stadhuis

Editiepajot_halle_rommelmarkt_foto_merckx
Foto © Felix Merckx

Vanaf 2 mei starten de langverwachte restauratiewerken aan het historisch stadhuis van Halle. Onder meer het volledige dak, de dakkapellen, de gevels, de houtconstructies en de binneninrichting worden in ere hersteld. Omwille van de werken, die 2 jaar zullen duren, wordt het toerismekantoor vanaf 9 mei tijdelijk ondergebracht in speciaal ingerichte containers op het J. Possozplein achter het historisch stadhuis.

Zo’n 10 jaar geleden maakte Halle de eerste plannen voor een grondige renovatie van het historisch stadhuis dat de Grote Markt siert. De nodige subsidies ontbraken echter. Nu die er wel zijn kan het 17de eeuwse gebouw hersteld worden in al zijn glorie. De restauratie is noodzakelijk omdat de slechte staat van het dak voor waterinsijpeling zorgt. De volledige restauratie kost € 3.500.000. Van de Vlaamse overheid kreeg Halle alvast een restauratiepremie van ruim € 2.076.000.  

Buitenrestauratie
Eerst wordt de volledige buitenkant van het historisch stadhuis onder handen genomen. Het dak krijgt de grootste prioriteit. Ook de toren, de vele dakkapellen, de schoorstenen, de puntgevels en de sierelementen in natuursteen worden ter plaatse gerestaureerd en opnieuw gestabiliseerd.

Daarnaast restaureren specialisten het schrijnwerk en wordt het gebouw voorzien van een vernieuwde, hoogrendements beglazing. Ook de gevel wordt helemaal opgesmukt. Beschadigde bakstenen worden vervangen en het voegwerk vernieuwd. Vermoed wordt dat de buitenrestauratie begin 2019 voltooid zal zijn.

Binnenrestauratie
Aansluitend volgt de binnenrestauratie van het historisch stadhuis. De bedoeling is om het beschermde gebouw uit de 17de eeuw aan te passen aan de noden van vandaag. Onder meer de elektriciteit, het sanitair en de verwarming worden volledig vernieuwd.

De benedenverdieping zal na de restauratie volledig ingepalmd worden door het toerismekantoor. De huidige ingang wordt een kleine galerij  waar je kan doorwandelen van de Grote Markt naar het J. Possozplein. Ook de kasseien van de Grote Markt zullen doorlopen in deze inkomzone.

Bij de restauratie van de raadzaal (trouwzaal) worden onder meer de originele draagbalken opnieuw zichtbaar gemaakt en gerestaureerd. Ook de andere lokalen op het ‘schoon verdiep’ worden gerestaureerd en zullen opengesteld worden voor feestelijkheden en huwelijksrecepties. De bovenverdiepingen tot slot zullen multifunctioneel ingericht worden. Verwacht wordt dat eind 2019 de volledige restauratie een feit zal zijn.

Verbeterde toegankelijkheid
Bij de restauratie van het stadhuis wordt ook rekening gehouden met de toegankelijkheid van het gebouw. Momenteel is het monument met zijn vele trappen niet meer aangepast aan de huidige toegankelijkheidsnoden. Het historisch stadhuis krijgt dan ook een ingang met hellende vlakken voor minder mobiele bezoekers. Bovendien wordt momenteel onderzocht hoe de trouwzaal bereikbaar kan gemaakt worden voor minder mobiele mensen. Een lift zal daarbij noodzakelijk zijn. Deze lift zal samen met het sanitair in een uitbouw achteraan het stadhuis worden geplaatst. 

Het oorspronkelijke idee van de aanbouw wordt wel volledig herwerkt. De eerste schetsen liggen momenteel op de tekentafel en worden verder geëvalueerd door het stadsbestuur in samenwerking met Onroerend Erfgoed.

Deel J. Possozplein werf- en restauratiezone

Het grootste deel van het J. Possozplein achter het historisch stadhuis wordt vanaf 23 april ingericht als werf- en restauratiezone en is dus niet meer beschikbaar als parking. Nagenoeg alle herstellingen en restauratiewerken worden immers ter plaatse uitgevoerd. Om zware elementen vlot te kunnen verplaatsen, zal er ook een hoge torenkraan in de werfzone geplaatst worden. 

Stadhuis verdwijnt achter de stellingen
Tijdens de buitenrestauratie verdwijnt het historisch stadhuis volledig achter de stellingen. Een werfzeil aan de voorkant moet ervoor zorgen dat bezoekers tijdens de werken kunnen zien welk historisch waardevol monument zich verbergt achter de stellingen.

Toerismekantoor tijdelijk op het Possozplein
Het toerismekantoor krijgt vanaf 9 mei tijdelijk onderdak in speciaal ingerichte containers op het Joseph Possozplein. Om de verhuizing vlot te laten verlopen zal het toerismekantoor gesloten zijn op 7 en 8 mei.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 apr 2018
Marc Sluys
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 21 mei 2019
Devogeleer Emile | 21 mei 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 21 mei 2019
Devogeleer Emile | 17 mei 2019
Devogeleer Emile | 16 mei 2019
Marc Sluys | 14 mei 2019

archief